• Search form

11.09.2024 | 13:14

Ruski konzul srpski kandidat za Oskara

Ruski konzul srpski kandidat za Oskara

Selekciona komisija za izbor srpskog kandidata za Oskara za najboljiu međunarodni film odabrala je većinom glasova film „Ruski konzul“ Miroslava Lekića o srpsko-albanskim odnosima na Kosovu 70-ih godina 20. veka, koji je dobio dva glasa više od „Za danas toliko“ Marka Đorđevića.

Ruski konzul“, zasnovan na istoimenom romanu Vuka Draškovića, dobio je devet glasova članova Selekcione komisije, koju su činili: Dimče Stojanovski (predsednik), Biljana Maksić, Darko Bajić, Dejan Dabić, Božidar Zečević, Đorđe Milosavljević i Miloš Janković, objavio je Filmski centar Srbije (FCS).

„Za danas toliko“ dobio je sedam glasova, tri glasa je dobio film „Radnička klasa ide u pakao“ Mladena Đorđevića, a dva glasa „Nedelja“ Nemanje Ćeranića.

FCS je napomenuo u saopštenju da reditelj srpskog kandidata za nominaciju za 97. dodelu nagrade Američke akademiјe filmske umetnosti i nauke za naјbolji međunarodni film, Miroslav Lekić, inače predsednik Upravnog odbora FCS-a, nije učestvovao u procesu izbora članova Selekcione komisije. Takođe, ove godine u sastavu komisije nije bio predstavnik UU FCS-a, što je inače praksa.

Glavnu ulogu u Lekićevom filmu, doktora Iliju Jugovića, koji je po kazni premešten u bolnicu u Prizrenu, igra Nebojša Dugalić, a naslovni lik je tumačio Žarko Laušević u svom, nažalost, poslednjem filmu. Samozvani “konzul” je zapravo profesor istorije Ljubo Božović iz Đakovice, naizgled psihijatrijski pacijent, koji tvrdi da će uskoro “Rusija opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko”. Protiv njega se okreću lokalni albanski moćnici, separatisti. Doktor Jugović pokušava da ga zaštiti, što će platiti odlaskom u zatvor.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.