• Search form

06.09.2024 | 14:35

Konkurs za stipendije Žarana Papić

Rekonstrukcija Ženski fond (RFŽ) raspisala je konkurs za stipendije "Žarana Papić", namenjene aktivistkinjama i akademkinjama koje deluju ili žele da deluju pre svega u okviru feminističkog pokreta, ali i u drugim progresivnim društvenim pokretima.

"Živimo u sistemu sa navodno besplatnim obrazovanjem, a ono je ipak nedostupno mnogima. Takođe živimo u okolnostima stalnog prekrajanja i/ili marginalizovanja određenih vrsta znanja, onih koja su ključna za kritički promišljeno delovanje ka pravednom, slobodnom, bezbednom društvu", navela je RFŽ, koja zbog toga već 20 godina dodeljuje stipendije "Žarana Papić".

U aktuelnom krugu podrške prednost imaju studentkinje master studija roda na Fakultetu političkih nauka, zatim polaznice drugih programa vezanih za ženska/rodna, mirovna i druga pitanja. Ukratko – RFŽ želi da podrži devojke i žene u sticanju znanja koja će što efektnije informisati njihove aktivističke prakse.

Program već neko vreme predstavlja i primer samoodrživosti, i to uz pomoć zajednice kroz individualne donacije sa kolektivnim učinkom. Uz zajednicu RFŽ ne samo da podržava stipendistkinje, već takođe podstiče i produbljuje razgovore o obrazovnom sistemu, dostupnosti znanja i strategijama za očuvanje znanja koje je otpor represivnom društvu.

Pri apliciranju, prednost imaju kandidatkinje u deprivilegovanom položaju.

Rok za apliciranje je 27. septembar do 16 časova, a prijavni formular i CV treba poslati na adresu office@rwfund.org.

Program i prijavni formular dostupni su na sajtu RFŽ.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.