• Search form

14.09.2024 | 22:49

Književni izbor Štefica Cvek za 2024.

Književni izbor Štefica Cvek za 2024.

Regionalno književno priznanje “Štefica Cvek” za 2024. godinu dodeljeno je autorkama sedam knjiga koje, prema navodima žirija, pomeraju granice savremene književnosti na jugoslovenskom prostoru i stvaraju nove svetove u kojima su otpor i nada ponovo mogući.

Pobednički naslovi odabrani su kroz nekoliko krugova žiriranja među 153 knjiga koje je nominovala književna zajednica u regionu, a saopšteni su 14. septembra u Istorijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu, u okviru Festivala ženske umjetnosti i aktivizma Pitchwise.

Umesto da bira samo jednog pobednika, “Štefica Cvek” slavi kolektivni uticaj dela koja izazivaju konvencije, podstiču kritičku misao i nude novi pogled na goruća pitanja našeg vremena.

O finalnom književnom izboru, nazvanom prema legendarnoj junakinji feminističkog klasika Dubravke Ugrešić Štefica Cvek u raljama života, odlučivale su članice žirija – Maja Abadžija (BiH), Dara Šljukić (Srbija) i Manja Veličkovska (Severna Makedonija), koje su istakla u obrazloženju da svi nagrađeni radovi zaslužuju pažnju jer nastavljaju da inspirišu dijalog i podstiču promene.

Priznanjem “Štefica Cvek” nagrađen je roman “Strvinari starog svijeta” Tee Tulić (Oceanmore, 2023), melanholična i topla priča o tročlanoj, a potom dvočlanoj porodici na hrvatskom priobalju, na prelomu iz 1980-ih u sadašnjost. “Strvinari starog svijeta” je retko uspeo roman na svakom nivou, na nivou jezika, tona, kompozicije, karakterizacije likova, prikaza odnosa između likova, pa čak i radnje, naveo je žiri.

Nagrađen je i “Jedinstveni matični broj” Lidije Dimkovske (TRI, 2023), pohvaljen za majstorski spoj geopolitičkih tenzija sa složenom porodičnom dinamikom. Žiri je izdvojio to delo zbog suptilnog udaljavanja od narativa prošlosti i gubitka i preusmeravanja interesovanja na sve ono što se još može zamisliti.

Prvenac riječke autorke Eve Simčić “Četiri lakta unutra” (V.B.Z, 2023) pleni autentičnošću svoje imigrantske priče, naveo je žiri. Tragajući po preskupim iznajmljenim stanovima, među uvrnutim poznanicima, u hodnicima čekaonica ili sigurnosti uspomena, pripovedačica uviđa da mora proći dug i mučan put ne bi li shvatila kako su njen lek - i njen dom - u njoj samoj.

“Kuća se nije mrdnula” Jelene Anđelovske (Partizanska knjiga, 2023) je poetsko-dramska-prozna zbirka u kojoj se pesme događaju na krovovima zgrada, u kući, u izbegličkom stanu. Zbirka se bavi temom kuće od izbegličkog doma-gubljenja doma, preko života u podstanarskim stanovima, nasleđivanja kuće, do kuće kao sedišta lezbejske organizacije. Uspeh ove knjige ogleda se i u bavljenju temama poput rata i različitih formi nasilja - dirljivo, pametno, ali bez patosa i patetičnosti, istakao je žiri.

Samoizdata zbirka pesama Kalie Dimitrove “U haosu radosti” (2023) je knjiga koja se ističe smelom duhovitošću, nepretencioznim cinizmom i veštinom pronalaženja radosti u uskogrudnoj kulturi kasnog kapitalističkog i heteropatrijarhalnog haosa. Prema navodima žirija, poezija Dimitrove je savremena oda koja slavi prijateljstvo i izabranu porodicu, raznolikost queer svetova, i sve to čini da osetimo mir i radost u našem malom i neophodnom intimnom haosu.

Marija Andrijašević je u knjizi “Temeljenje kuće” (Fraktura, 2023) postigla preciznu ravnotežu između eksperimentalnosti i komunikativnosti. Svakim od prozno-poetskih blokova koji čine njenu knjigu dominira samosvestan ženski glas koji promišlja temu o kojoj se u ovdašnjim književnostima nedovoljno govori - rodni aspekt nasleđivanja. Tematsku odvažnost autorka podupire pomno osmišljenim konceptom i uzbudljivim, nepretencioznim lirskim iskazom, istakao je žiri.

Priznanje je dodeljeno i izdanju grupe autorki Žene BiH za decu – “Ilustrovano putovanje sa izuzetnim ženama iz prošlosti” (Sarajevski otvoreni centar, 2023) čija je vrednost, kako je istakao žiri, upravo u tome što, oslanjajući se na bogatu tradiciju ovog žanra, i učeći iz nje, pokazuje njegovu rastegljivost i slojevitost. Pedagoški element je uvek bio prisutan u sličnim knjigama, ali prema rečima žirija, ovde je eksplicitno promišljen i razrađen na nivou pitanja, uputstava, zadataka, informacija.

Nagrada “Štefica Cvek”, ustanovljena na inicijativu Pobunjenih čitateljki za prozna dela na BHSC govornom području, dodeljena je na osnovu preporuka pedesetak aktera književne scene, te selekcije koju je potom napravio žiri organizatora. Prvi put je dodeljena 2022.

Književni izbor “Štefica Cvek” organizuju Pobunjene čitateljke (Srbija), Kulturtreger/Booksa (Hrvatska), Naratorium (Bosna i Hercegovina) i Koalicija MARGINI (Severna Makedonija). Ovogodišnji izbor, treći do sada, podržali su Western Balkans Fund, Rekonstrukcija Ženski Fond, La Terra Nostra i Book & Zvuk.

*Foto: Nidal Šaljić

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.