• Search form

13.09.2024 | 23:40

Ostvarenje veličanstvenog sna

Ostvarenje veličanstvenog sna

Festival evropskog dokumentarnog filma “7 veličanstvenih”, koji već 20 godina neumorno organizuju Svetlana i Zoran Popović, u saradnji sa selektorom Tue Stinom Milerom iz Danske, svečano je otvoren 13. septembra u MTS dvorani poljskim uzbudljivim ostvarenjem o čuvenom Šopenovom svetskom takmičenju pijanista u Varšavi, u prisustvu mladog reditelja Jakuba Pjonteka, koji je čestitao organizatorima na ostvarenju sna od pre dve decenije.

“Osećam se privilegovano što sam ovde. Dvadesetogodišnjica festivala izgleda kao divan san koji ste učinili stvarnim. Čestitam i nadam se da ćete uživati u mom filmu”, rekao je Pjontek uoči projekcije filma “Pijanoforte”, koji koji publiku iza kulisa Šopenovog takmičenja 2020. godine, pružajući nesvakidašnji pogled na uzbuđenje, tremu i umeće učesnika, a istovremeno i koncertni užitak u izvođenju muzike Frederika Šopena.

Ostvarenje sna o fantastičnim filovima i veličanstvenoj publici istakao je na otvaranju i kodirektor “7 veličanstvenih” Zoran Popović, koji već dve decenije sa Svetlanom Popović i Milerom bira najbolje evropske dokumentarce i dovodi u Beograd njihove autore.
 
“Nakon 20 godina, svi smo zajedno u tom snu koji je uspeo da se ostvari – da li zato što smo uložili svu našu snagu, trud i energiju da otvorimo široko vrata filmovima koji su i u Evropi tek dolazili i najavljivali novo poglavlje u istoriji filma, da li zato što smo imali podršku zaista sjajnih, veličanstvenih evropskih dokumentarista, jednog izuzetnog Danca koji je gotovo postao Beograđanin, Tue Stina Milera, ili zato što se u sve to stvorila veličanstvena evropska publika, publika koja voli dokumentarni film, voli bioskop i uživa u magiji filma”, istakao je Popović.

Sve to zajedno, kako je konstatovao, stvaralo je tokom 20 godina legendu o festivalu, legendu koju širom Evrope pronose eminentni evropski dokumentaristi pričajući o nečemu što gotovo da nikada u karijeri nisu sreli, a događa se u Beogradu.

Popović je najavio Milera kao fantastičnog Danca za koga se slobodno može reći da je “veličanstveni Tue”.

Miler je ispričao priču o imaginarnom susretu danskog bajkopisca Hansa Kristijana Anderesena krajem 19. veka u Beogradu sa mladim Nikolom Teslom i njihovom razgovoru o budućnosti pokretnih slika. Andersen je, kako je naveo, bio tašta osoba i već tada je imao mnogo svojih fotografija. Pitao je Teslu šta on sa tako genijalnim umom misli – da li postoji budućnost za slike koje se pokreću. Tesla je rekao da je to moguće, ali da ne zna šta će se desiti.

“Vreme je prošlo, oni nisu više ovde, ali pre neki dan sedeli su na oblaku nad Beogradom i Andersen je rekao: ‘Vidiš, moguće je. Pogledaj, dole u Beogradu ima jedna tačka gde se već 20 godina prikazuju slike koje se kreću. Tvoj genijalni um i moje pripovedanje zajedno su stvorili nešto veličanstveno’. Andersen je bio u pravu. Živeo festival Sedam veličanstvenih!”, istakao je Miler, stručnjak za evropski dokumentarni film, član žirija prestižnih festivala, selektor i kritičar.

Popović je povodom jubileja pozvao na scenu dugogodišnje saradnike – “divne ljude koji omogućavaju da se festival dešava i da bude veličanstven”, počev od nekadašnje urednice filmske redakcije Sava centra Nevene Đonlić, koja je festivalu “7 veličanstvenih” širom otvorila vrata velike dvorane i omogućila da SC postane “najveći bioskop dokumentarnog filma u Evropi”.

Popović je istakao i ulogu rediteljke Mile Turajlić u produkciji festivala, na kojem je i sama učestvovala, zatim producentkinje Ive Plemić, rediteljke Sonje Blagojević, producentkinje festivala i direktorke fotografije Jelene Stanković, autorke Andrijane Stojković, autora i montažera Nenada Popovića, mladih autorki Lee Vahrušev i Eme Teokarević, kao i kodirektorke festivala “7 veličanstvenih” Svetlane Popović koja je, kako je istakao, “verovatno najveći borac čiju borbu retko ko vidi”, te direktora fotografije Pabla Fero Živanovića.

Pusebna počast odata je Tue Stinu Mileru, kome je Svetlana Popović predala poklon u vidu staklene kocke sa logotipom “7 veličanstvenih”.

“Ovo je festival koji nije imao nagrade jer su svi filmovi izuzetni. Nagrada je ovaj suret sa vama, izuzetnom publikom, ali Tue Stin Miler je bio duša ovog festivala tokom 20 godina i zaslužio je da iz Beograda ponese jedan mali znak veze sa onim čemu je posvetio svoje izuzetno drago i dragoceno vreme”, istakao je Popović i pozvao publiku da se susretne sa autorima veličanstvenih dokumenataraca jubilarnog festivalskog izdanja.

“Pred nama je početak velikog dokumentarističkog praznika. Hvala svima koji učestvuju u tome da se ovaj praznik dogodi. Pred nama je susret sa novim autorima i filmovima, ulazak u svet kakav su nam tokom 20 godina prikazivali vrhunski autori, svet ispunjen snovima, željama da bude bolji, svet u kojem su sjajni autori pokušavali da pronađu mesto za svakog od nas”, poručio je Popović uoči projekcije filma “Pijanoforte”, posle koje je održan razgovor publike sa autorom Jakubom Pjontekom.

Film “Pijanoforte” prikazuje kako se svake pete godine u Varšavi okupljaju vrhunski mladi pijanisti i započinju bespoštednu borbu sa samima sobom da bi kroz četiri runde takmičenja savladali sve teže i teže zadatke i eventualno pobedili. Pjontekov film, snimljen na početku pandemije 2020. godine, opčinio je gledaoce brojnih festivala širom sveta - od Sandensa do Tel Aviva.

Program jubilarnog “7 veličanstvenih” biće nastavljen 14. septembra filmom “Balomanija” danske rediteljke Sisel Morel Dargis, koji govori o neočekivanim tajnama favela, borbi protiv bede i beznađa i ogromnim oslikanim balonima koji izgledaju kao prizori iz snova dok lete noćnim nebom.

Publika će do 19. septembra imati priliku da vidi i ostvarenja “Tvoj život bez mene” mađarske rediteljke Ane Rubi, “Šaptač risovima” finskog reditelja Juhe Suonpe, “Gospodin Bo” italijanske rediteljke Klaudije Tozi, “Ja sam reka, reka je ja” holandskog reditelja Petra Loma, “Nenet” Nikole Filibera, koji će imati specijalnu projekciju u čast tog reditelja 18. septembra, te na zatvaranju film “Bilo jednom u jednoj šumi” finske rediteljke Virpi Sutari.

Festival su pomogli Ministarstvo kulture Srbije i ambasade Finske i Danske u Srbiji, uz druge sponzore i medijske pokrovitelje.

Festivalski sajt je magnificent7festival.org, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.