• Search form

13.09.2024 | 10:41

Zadužbina Milana Mladenovića povodom Mascomovih izdanja

Zadužbina Milana Mladenovića povodom Mascomovih izdanja

Zadužbina Milana Mladenovića saopštila je da su albumi Ekatarine Velike koje kompanija Mascom nudi na tržištu objavljeni bez saglasnosti izvođača i bez potpisanih ugovora sa autorima i interpretatorima pesama ili naslednicima njihovih prava, a predmet su i sudskih sporova koji su već nekoliko godina u toku, pokrenutih zbog povrede autorskih i interpretatorskih prava članova benda EKV.

Povodom objave Mascoma da su kultni albumi EKV “Ljubav”, “Samo par godina za nas”, “Dum Dum” i “Neko nas posmatra” na vinilu u pretprodaji, Zadužbina Milana Mladenovića saopštila je da je reč o nepoštovanju zakona, tj. autorskih i interpretatorskih prava članova benda, što je nesvakidašnji slučaj koji govori i o nepoštovanju koje Mascom ima prema autorima čija dela objavljuje.

“S obzirom na pravnu težinu i snagu dokaza koje smo predstavili sudu i izjave svedoka koji su učestvovali u stvaranju tih albuma i pesama – ne sumnjamo da će presude u tim sporovima zadovoljiti pravdu i da ćemo dokazati da borba za poštovanje zakona ne može biti uzaludna, čak ni u Srbiji”, saopštila je Zadužbina Milana Mladenovića, koja će uskoro objaviti boks-set sa kompletnom zvaničnom diskografijom EKV na osam vinila.

Kao posebno važno za sve koji istinski poštuju i vole muziku EKV, Zadužbina Milana Mladenovića navela je u saopštenju da su izdanja koja Mascom nudi tržištu nastala “na osnovu presnimaka sa neadekvatno skladištenih magnetofonskih traka nižeg kvaliteta, što kupce ovih izdanja uskraćuje za kvalitet zvuka koji muzika EKV zaslužuje”.

“Poštovaoci EKV znaju koliko energije, vremena i truda su njeni članovi ulagali u to da zvuče što je moguće bolje, kako u studiju tako i na koncertima – te nema sumnje da bi bili užasnuti takvim tretmanom snimaka koji nisu veran i adekvatan otisak onoga što je bend snimio na ova četiri albuma”, navela je Zadužbina Milana Mladenovića, osnovana 2019. godine u čast Milana Mladenovića (1958-1994), istaknutog beogradskog rok muzičara, pesnika, kompozitora i frontmena grupe EKV, u cilju očuvanja njegove autorske i lične zaostavštine.

Zadužbina Milana Mladenovića ustanovila je godišnju regionalnu nagradu koja nosi njegovo ime, a njena dodela 21. septembra u Makarskoj, kao i restauracija video-snimaka EKV, te izložba Milanove zaostavštine koja će uskoro biti otvorena u Narodnoj biblioteci Srbije, kao i mnogi drugi projekti na kojima radi, zavise od prihoda ostvarenih prodajom legalnih izdanja.

“Zadužbina Milana Mladenovića funkcioniše zahvaljujući entuzijazmu grupe ljudi koja je rešena da ne ustukne pred onima koji očigledno vole novac u rukama, a isto tako očigledno ne poštuju autore čija dela žele da prodaju bez njihove saglasnosti, bez plaćanja naknade i u upitnom kvalitetu”, saopštila je Zadužbina Milana Mladenovića i najavila da će uskoro objaviti zvaničan boks-set EKV, koji zaokružuje diskografiju benda na dostojan način, poštujući visoke standarde kojih se strogo pridržavao tokom postojanja.

“Istinski poštovaoci muzike benda Ekatarina Velika i Milanovog nasleđa podržavaju rad Milanove Zadužbine i tako što biraju koja i kakva reizdanja kupuju”, poručila je Zadužbina Milana Mladenovića koja, u saradnji sa jedinim zakonitim izdavačima i nosiocima fonogramskih prava albuma benda EKV  – Založbom kaset in plošč RTV Slovenija i PGP RTS – uveliko priprema objavljivanje boks-seta koji će sadržati kompletnu zvaničnu diskografiju benda na osam vinila.

Kako bi se muzika EKV čula u punoj lepoti i raskoši svi albumi benda su prvi put profesionalno remasterizovani sa originalnih studijskih traka i prilagođeni modernim standardima. U boks-setu će, uz albume, biti objavljen i buklet koji će na 76 strana predstaviti veliki broj do sada neobjavljenih fotografija benda, rukopisa pesama iz Milanove i Margitine arhive, neobjavljena dokumenta iz zaostavštine benda, kao i ranije neobjavljene priče Srđana Žike Todorovića, Ivana Fece Firčija, Ivana Rankovića Rake, Dragiše Uskokovića Ćime i Marka Milivojevića, kao i bliskih saradnika benda.

To izdanje sadržaće i dupli CD sa 26 snimaka koji su digitalizovani i remasterizovani sa traka sačuvanih u privatnoj Milanovoj arhivi, a među njima su do sada neobjavljivani demo snimci, drugačiji remiksi nekih pesama, kao i dragoceni snimci sa proba benda. Rad na oblikovanju ovog izdanja okupio je veliki broj fotografa, sagovornika, profesionalnih studijskih inženjera zvuka i prijatelja EKV koji su nesebično pomogli i ustupili svoje arhive da bi ovaj bend konačno dobio izdanje dostojno njihove njihove zaostavštine, i taj boks-set će se uskoro pojaviti u prodaji.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.