• Search form

06.08.2013 | 11:45

Saradnja MSUB-a i MSU Teherana

Saradnja MSUB-a i MSU Teherana

Muzeji savremene umetnosti u Beogradu i Teheranu potpisali su protokol o saradnji koji podrazumeva razmenu umetničkih dela, stručnih predavanja, umetnika i organizovanje zajedničkih izložbi.

Protokol o saradnji dva muzeja odnosi se i na ostale teme “od obostranog interesa”, navedeno je u kratkom saopštenju MSUB-a.

Protokol su potpisali 2. avgusta v.d. direktor MSUB-a Vladislav Šćepanović i direktor teheranskog MSU Ehsan Aghaei, koji je boravio u Srbiji u organizaciji iranske ambasade u Beogradu.

“Obe strane su se saglasile da je potrebno da se nastavi saradnja u različitim oblastima”, a u vezi sa tim je i potpisan Protokol o saradnji, navedeno je u saopštenju.

Potpisivanju Protokola prisustvovao je i direktor Iranskog kulturnog centra pri Ambasadi Irana u Beogradu Mahmood Shalooei.

MSUB je zatvoren već šest godina zbog rekonstrukcije, započete u januaru 2008. godine, 43 godine nakon njegove izgradnje. Prema prvobitnom planu, rekonstrukcija MSUB-a je trebalo da bude završena za godinu dana, ali je prolongirana zbog nedostatka finansijskih sredstava.

MSUB je i sam skrenuo 2012. godine pažnju na svoju nezavidnu situaciju organizovanjem (ne)izložbe odabranih radova i dokumentacije “Šta se dogodilo sa MSU?”, koja je osmišljena i kao vid protesta, alarm i apel, ali i kao diskusioni forum o odnosu države i društva prema tom muzeju u aktuelnom političkom, ekonomskom, socijalnom i kulturnom kontekstu.

U medjuvremenu je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije saopšteno da je prvobitni projekat, kako je u aprilu rekao sada već odlazeći ministar Bratislav Petković, revidiran zbog poskupljenja troškova, ali i zbog toga što je tehnologija uznapredovala.

Ministarstvo kulture zatražilo je nedavno od Republičkog javnog tužilaštva da podnese krivičnu prijavu zbog sumnje da je bilo zloupotreba u procesu rekonstrukcije MSUB-a i izvršenja ugovora s firmom “Montera”, kao izvođačem radova.

MSUB je nedavno dobio novog direktora Vladislava Šćepanovića, docenta na Fakultetu primenjenih umetnosti, koji je zamenio na tom mestu Branislavu Anđelković.

(SEEcult.org)

Poster for the solo exhibition of Zoran Popović, Novi Sad, 1973
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav