• Search form

15.07.2017 | 23:52

Otvoren 64. Pulski filmski festival

Otvoren 64. Pulski filmski festival

Pulski filmski festival otvoren je 15. jula u Areni svečanim programom i tradicionalnim vatrometom, te projekcijama filma “Lavina” Stanislava Tomića i “ZG80” Igora Šeregija, koji su među rekordnih 15 hrvatskih dugometražnih ostvarenja u nacionalnom programu.

Najavljen kao jedno od programski najbogatijih izdanja u istoriji, 64. Pulski festival proglasila je otvorenim ministarka kulture Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, a publika će do 22. jula imati priliku da pogleda ukupno 170 filmova, podeljenih u 15 programa, od čega je 88 premijera.

Hrvatski program sa dosad najvećim brojem domaćih dugometražnih filmova, obuhvata i 10 koprodukcija, od kojih je pet u konkurenciji za nagrade, saopštili su organizatori.

Hrvatske premijere u trci za Zlatne arene imaće filmovi “AgapeBranka Schmidta, “Mrtve ribeKristijana Milića, “Fuck off I love youAnđela Jurkasa, “DomDarija Pleića, “RaspušteniceStanislava Tomića, te “Kratki izletIgora Bezinovića, koji je na programu i 24. Festivala evropskog filma Palić, na kojem je Hrvatska zemlja u fokusu. Pulske premijere imaće filmovi “Zbog tebeAnđela Jurkasa, te “GoranNevija Marasovića i “Ne gledaj mi u pijatHane Jušić, koji su takođe i u programu 24. Palića, a u trci za nagrade biće prikazani i “Ustav Republike HrvatskeRajka Grlića, “Uzbuna na Zelenom VrhuČejen Černić i “AnkaDejana Aćimovića.

Agape

Van konkurencije biće prikazani “Jedno ubojstvo za vanLuke Duvančića i “Transmania” grupe reditelja, a posebnu projekciju imaće horor “EgzorcizamDalibora Matanića.

Direkcija PFF-a istakla je kao zanimljivost da je polovina filmova u Hrvatskom programu nastala u nezavisnoj produkciji, a polovina putem javnih poziva Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC). To svedoči, kako je istaknuto na konferenciji za novinare uoči otvaranja 64. Pule, o životnosti i žilavosti nezavisne scene, koju HAVC na sreću ipak pomaže naknadnim postprodukcijskim podrškama.

O nagradama u Hrvatskom programu odlučivaće žiri na čelu s prošlogodišnjim laureatom, rediteljem Zrinkom Ogrestom, a članovi su scenograf Mladen Ožbolt, kostimografkinja Ivana Zozoli, glumac Vedran Živolić i filmski kritičar Josip Grozdanić.

Umetnički direktor PFF-a Zlatko Vidačković je u potrazi za filmovima obišao filmske festivale u Berlinu, Rimu, Jerusalimu i Sarajevu, što je rezultiralo dosad najopsežnijem međunarodnim programom, koji čini 27 dugometražnih ostvarenja, u režiji Akija Kaurismakija, Anga Lija, Đuzepea Tornatorea, Andžeja Vajde, Bogdana Slame i drugih značajnih reditelja, te 19 kratkometražnih filmova.

Festivalska Direkcija

Žiri međunarodnog programa čine: Jelka Stergel, Jasna Ornela Bery i Igor Saračević.

Kao velika programska novost najavljeno je uključivanje dramskih serija u takmičarski program Kratka Pula, po uzoru na Kan, s obzirom na to da su, kako je rekao Vidačković, svojim kvalitetom dosegle film. Tu su i dokumentarni serijali i foršpani dugometražnih igranih filmova…

U novoj kategoriji dramskih serija hrvatsku premijeru imaće prva epizoda “Čuvara dvorcaLukasa Nole, koja će biti i prva dramska serija prikazana u Areni. U konkurenciji su i serije “NovineDalibora Matanića, “Crno-bijeli svijetGorana Kulenovića i “Patrola na cestiZvonimira Jurića.

Film “Lavina”, kojim je počeo nacionalni program 64. Pule, dobio je epitet “almodovarske komedije”, a reč je o filmu koji je prvobitno trebalo da bude serija, ali se spletom okolnosti to nije desilo.

Filmska ekipa Lavine

Producent Jozo Patljak rekao je na predstavljanju filmske ekipe da se priča filma odvija oko jedne ženske porodice, pri čemu je glavna “ženska uloga” pripala muškarcu - Robertu Ugrini, koji igra uz Kseniju Marinković.

“Samo je žena s njom mogla stati u ring”, rekao je Ugrina o ulozi za koju kaže i da nije bila posebno zahtevna. Filmska ekipa “Lavine” uključuje i Stojana Matavulja, Borka Perića, Žarka Radića, Gorana Grgića, Mirana Kurspahića i Svena Jakira, te glumice Anu Maras Harmander, Saru Stanić i Ninu Violić.

Na otvaranju 64. Pule prikazan je i film “ZG80Igora Šeregija koji je zabeležio zapažen uspeh u bioskopima, u kojima je počeo da se prikazuje prošle jeseni.

Prema rečima reditelja, to je “svojevrsna pretpriča filma ‘Metastaze’, a radnja se odvija desetak godina ranije u Beogradu”.

Film “ZG80” sniman je svega 17 dana, i to u Beogradu, Kragujevcu i Pančevu.

ZG80

Jedan od scenarista, Robert Cukina, rekao je novinarima da je inspiraciju za priču našao u događajima iz mladosti, budući da je bio pripadnik navijačke grupe Bed Blue Boys.

Prema njegovim rečima, već radi na nastavku priče, čija će se radnja odvijati u Zagrebu.

Direktorka Pulskog festivala Gordana Restović izdvojila je, između ostalih noviteta, mobilnu aplikaciju PFF-a putem koje gledaoci mogu u svakom trenutku biti informisani o brojnim događajima, kupiti ulaznice, glasati za najbolji film i time učestvovati u nagradnoj igri.

Festival i ove godine ima bogat prateći program izložbi, koncerata, radionica, kao i poseban segment posvećen profesionalcima iz audiovizuelne industrije, sastavljen od predavanja, okruglih stolova, panel-diskusija, promocija knjiga i druženja.

Prošle godine, na 63. PFF-u, trijumfovao je film “S one strane” Zrinka Ogreste, osvojivši Veliku zlatnu arenu za najbolji film, kao i Zlatnu arenu za režiju, scenario, glavnu mušku i žensku ulogu Lazara Ristovskog i Ksenije Marinković, te za montažu i oblikovanje zvuka, kao i nagradu kritike “Oktavijan”. Zlatnu arenu za najbolju manjinsku koprodukciju dobila je drama “Dobra ženaMirjane Karanović, kojom je slavna srpska glumica debitovala kao rediteljka, a u međunarodnom programu pobedio je rumunski film “NezakonitoAdriana Sitarua, koji je dobio i diplomu žirija programa Prijatelji i susedi.

Festivalski sajt je pulafilmfestival.hr, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

*Foto na vrhu: Slaven Radolovic.

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću