• Search form

08.08.2024 | 19:04

15. MakeDox – Kopanje emocija kroz vreme

15. MakeDox – Kopanje emocija kroz vreme

Festival kreativnog dokumentarnog filma MakeDoks biće održan od 15. do 22. avgusta u Skoplju, a u skladu sa sloganom “Kopanje emocija kroz vreme”, prikazaće više od 90 ostvarenja, uključujući raznovrstan program novih i starijih dokumentaraca koji obiluju arhivskom građom, sa posebnim akcentom na ostvarenja koja su već digitalizovana u širem regionu Balkana i pažljivo se čuvaju u kinotekama i arhivama.

Tematski segment “Zemlja u fokusu” prikazaće filmove iz Centralnog državnog arhiva Albanije, Hrvatskog državnog arhiva, Nacionalnog filmskog instituta Mađarske, Slovenačke kinoteke, Arhiva Jugoslovenske kinoteke, Crnogorske kinote, Bugarskog nacionalnog filmskog arhiva, Rumunskog nacionalnog filmskog arhiva i Kinoteke Severne Makedonije, najavljeno je 8. avgusta na konferenciji za novinare.

“Mnogobrojni filmski naslovi koje donosimo iz svih kinoteka na Balkanu dokaz su da imamo šta da naučimo, ako želimo. I da ćemo samo ako sačuvamo sve zapisano i zapamćeno moći ponovo da čitamo i tumačimo i koristimo u novim pričama. Arhivi su tu da nam otvore oči, da nam donesu drugu stranu priče, pa i treću, i da nas suoče sa sopstvenim ubeđenjima. Bez arhiva teško da ćemo moći da razumemo zašto je svet takav kakav jeste, ili da dovedemo u pitanje svoje mesto u njemu kao društvene, političke i romantične duše”, rekao je izvršni direktor MakeDoksa Darko Nabakov.

Programska koordinatorka MakeDoksa Petrula Veljanovska istakla je da mini-jubilej tog festivala, posvećen kinematografskoj delatnosti i arhivskoj građi, njihovom očuvanju, restauraciji i digitalizaciji, kao i njihovoj kreativnoj upotrebi u dokumentarnom filmu, predstavlja priliku za kopanje i lov emocija kroz vreme, za rekreiranje sećanja i rekonstruisanje situacija.

Filmski program 15. MakeDoksa, na kojem se očekuje stotinak gostiju, podeljen je u pet kategorija – Glavni program, Novi autori, Kratki dokumentarni filmovi, Studentski dokumentarni filmovi i Program za decu i mlade.

Festival će biti otvoren projekcijom dokumentarnih filmova Džeja Rozenblata “Kako se meri godina” i “Celuloidno podzemlje” iranskog autora Ehsana Košbahta, a biće zatvoren makedonskom premijerom filma “Putovanje peške” Tamare Kotevske.

U okviru muzičkog segmenta Noćne priče, 22. avgusta koncert će održati Duke Bojadžijev, koji je autor muzike za film Tamare Kotevske.

Među naslovima koji će biti prikazani je i novi film zapaženog sineaste Viktora Kosakovskog “Arhitekton”, a biće prikazan i pobednik ovogodišnjeg Berlinala – dokumentarni film “Dahomej” reditelja Matija Diopa.

U programu Novi autori biće prikazan “Holivudgejt” Ibrahima Našaata, a makedonsku premijeru imaće “Gradina” Bojana Tanturovskog.

Između ostalog, premijerno će biti prikazana tri dokumentarna filma u produkciji festivalske škole za mlade filmske stvaraoce Dokunikulc.

Na 15. MakeDoksu biće dodeljeno pet nagrada - "Luk", "Mladi luk", "Seckani luk", "Kokarče" i nagrada za najbolje etičke ideje, a dodeliće ih žiriji sa 15 međunarodnih profesionalaca iz sveta dokumentarnog filma.

U okviru festivalskog programa, biće održana dva masterklasa - Stoleta Popova “Odbij, ponestaje mi trake”, koji će moderirati filmološkinja Ilindenka Petruševa, te rediteljke Ineke Semits “Zvuci i slike iz druge ruke”.

Osim na tradicionalnim festivalskim lokacijama – Kuršumli anu, Muzeju Makedonije, Suli anu i MKC-u, program 15. makeDoksa biće održan delom i u novom prostoru “Laboratorijum”.

U okviru industrijskog segmenta programa 15. MakeDoksa, biće održano šesto izdanje MakeKoProDoks foruma, čiji je glavni cilj razvoj strategije za unapređenje koprodukcija dokumentarnih filmova balkanskih zemalja.

MakeDoks je podržan od Agencije za film Severne Makedonije, potprograma Media reativne Evrope, Nacionalne fondacije za demokratiju u Vašingtonu, Ministarstva kulture Severne Makedonije, Instituta “Junus Emre” u Skopkju, ambasada Fracuske, Češke, Slovenije, stranih kulturnih centara…

Festivalski sajt je makedox.mk, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

*Foto: Sašo Aluševski

(SEEcult.org)

Zoran Popovic, Belgrade Conceptual Artists
Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.