• Search form

07.08.2013 | 12:26

Pobednici Nikon foto konkursa

Pobednici Nikon foto konkursa

Pobednica međunarodnog foto takmičenja kompanije Nikon za 2012-2013. godinu je Dina Bova iz Izraela, nagrađena za rad “Jesenja elegija” (Elegy of Autumn), a u konkurenciji je imala više od 22.000 fotografa iz 153 zemalja i regiona.

Ukupno je 22.752 fotografa iz celog sveta poslalo 99.339 radova za Nikonovo foto takmičenje 2012-2013.

Autorka pobedničke fotografije objasnila je da je prikazala priču o starijem paru koji je zajedno proživeo ceo život, svako u svom ličnom svetu i sa sopstvenim tajnama. To je ujedno i priča o imigrantima koji žive u malom stanu, čuvajući staru svečanu odeću i druge uspomene na prethodni život. Priča o ljudima koji žive skromno, ali ponosno, priča protkana i tugom i srećom…

“U ovom umetničkom delu sfere služe kao metafore za izolovanje iz spoljašnjeg sveta, te za međusobno otuđenje ljudi. Ovo je jedan od mojih omiljenih radova i veoma mi je važan. Njegovu priču veoma snažno doživljavam. Zato sam veoma srećna što je dobro prihvaćena na ovako uglednom takmičenju”, navela je Dina Bova.

Žiri je naveo u obrazloženju, između ostalog, da pobednička fotografija “ima mnogo različitih lica. Istovremeno je tradicionalna i odiše poštovanjem prema starijima postavljenim u klasičan dnevni boravak, i isto tako je fantastična naznakama za putovanje kroz svemir. Usmerena je ka budućnosti i protkana poštovanjem prema prošlosti”.

Sve pobedničke fotografije izložene su na sajtu Nikon Photo Contest 2012-2013.

Autori su mogli da se prijave u četiri kategorije u periodu od 1. decembra 2012. do 28. februara 2013. (pojedinačne fotografije, priča u fotografijama, fotografski video snimak do 45 sekundi i specijalna kategorija motion snapshot).

Žiri je izabrao jednog dobitnika glavne nagrade, te ukupno 48 osvajača prvog, drugog i trećeg mesta iz prve tri pojedinačne kategorije i tri dobitnika u specijalnoj kategoriji.

Dodeljena je i NIKKOR nagrada za najbolji rad snimljen pomoću NIKKOR objektiva, a jedan rad učesnika izabran je za nagradu Najpopularnija fotografija.

Konačnu ocenu dao je globalni panel od 17 sudija različitih iskustava u oblasti fotografije, okupljenih u Tokiju. Pobednici su izabrani na osnovu njihovih mogućnosti da ispričaju svoju priču, kao i na osnovu raznolikosti, snage poruke, kreativnosti i primenjivanih tehnika.

Nagrađivani radovi sa takmičenja Nikon Photo Contest 2012–2013. godine biće izloženi krajem leta i tokom jeseni u salonima Nikona u Tokiju (Ginza Nikon salon od 28. avgusta do 10. septembra) i Osaki (Osaka Nikon salon: od 3. do 16. oktobra).

Kompanija Nikon organizuje Nikon Photo Contest (nekada Nikon Photo Contest International) od 1969. godine, i predstavlja jedno od najprestižnijih međunarodnih takmičenja u fotografiji na svetu. Njegova svrha je da doprinese širenju kulture fotografije tako što fotografima širom sveta pruža mogućnost da komuniciraju i razmenjuju svoje fotografske vizije, nezavisno od toga da li su profesionalci ili amateri.

Od održavanja prvog takmičenja 1969. godine, kada je na njemu učestvovalo na hiljade fotografa iz celog sveta, pa sve do danas, više od 370.000 fotografa je poslalo više od 1,46 milion radova na to takmičenje.

Na 34. takmičenju, održanom ove fiskalne godine, unete su brojne promene u zahteve za podnošenje radova, uključujući dodavanje nove kategorije fotografskog video zapisa.

*Foto: Elegy of Autumn, Dina Bova

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.