• Search form

03.10.2024 | 19:03

Filharmonijski Živeti sa neprijateljem

Filharmonijski Živeti sa neprijateljem

Beogradska filharmonija nastupa prvi put pod dirigentskom palicom Haime Martina i predstavlja mladog violinistu Johana Dalenea 4. oktobra u Kolarčevoj zadužbini, a na koncertu nazvanom “Živeti sa neprijateljem” izvešće dela Sergeja Prokofjeva i Dmitrija Šostakoviča.

U životima Prokofjeva i Šostakoviča stvaralaštvo je često bilo opterećeno cenzurom, koja je uticala na stilski izraz kompozitora. Kada je nakon 16 godina života u inostranstvu, Prokofjev odlučio da se vrati u domovinu, znao je da će morati da promeni svoj stil kako bi bio prihvatljiv za sovjetsku vlast. U tu svrhu smanjio je upotrebu duhovitih, sarkastičnih i grotesknih elemenata i okrenuo se naglašenom lirizmu i melodičnosti.

Tako će razigrani Violinski koncert br. 2 Prokofjeva predstaviti mlada švedsko-norveška zvezda u usponu Johan Dalene (23), koji je nastupao sa vodećim orkestrima i u prestižnim koncertnim dvoranama kako u domovini, tako i u inostranstvu. Sposobnost da pod njegovim prstima “Stradivarijus zapeva” (Le Mond), u kombinaciji sa osvežavajuće iskrenom muzikalnošću i povezanošću sa muzičarima i publikom, osvojila je mnogobrojne obožavaoce. Časopis Gramofon proglasio ga je 2022. godine mladim umetnikom te godine.

Johan Dalene, foto: Mats Bäcker

Publika će čitati između redova Petu simfoniju Šostakoviča, koju je kompozitor napisao kao odgovor na oštre kritike njegovih ranijih dela. Tako je nastalo jedno od najpoznatijih disidentskih dela na svetu, a Šostakovič je partituri dao kratak podnaslov “dugačka duhovna borba, krunisana pobedom”.

Trijumfalno finale koncerta biće u rukama španskog dirigenta Haimea Martina, šefa-dirigenta Simfonijskog orkestra iz Melburna, muzičkog direktora Kamernog orkestra Los Anđelesa, kao i šefa-dirigenta Simfonijskog orkestra Radio-televizije Irske.

Karte su u prodaji na filharmonijskoj blagajni kao i onlajan.

*Naslovna foto: Paul Marc Mitchell

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.