• Search form

09.11.2014 | 11:39

Karta više za Slobodnu zonu

Karta više za Slobodnu zonu

Festival dokumentarnog i angažovanog filma Slobodna zona izazvao je veliko interesovanje publike u sva tri grada u kojima se održava od 7. do 12. novembra, pa je već rasprodato nekoliko projekcija u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

U Beogradu su rasprodate projekcije filmova “Da li je visok čovek srećan”, “Motivacija nula”, “U potrazi za Vivijan Majer” i “O konjima i ljudima”, koji su na programu 9. i 10. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda i Domu omladine.

Karta više tražila se i za dokumentarni film “Ljubavna odiseja” hrvatske autorke Tatjane Božić, koji je oduševio 8. novembra beogradsku publiku u prepunoj Dvorani KCB-a.

Takođe, rasprodate su bile karte za novosadsku premijeru filma “20 000 dana na Zemlji” o Niku Kejvu, kojim je 8. novembra otvorena deseta Slobodna zona u Novom Sadu, a prethodne večeri je tim filmom svečano počeo festival i u punoj Velikoj dvorani Sava centra u Beogradu.

      10. Slobodna zona, DOB

U Nišu je bila rasprodata projekcija filma “So zemlje”, novog dokumentarca slavnog nemačkog reditelja Vima Vendersa.

Veliko interesovanje izazvao je i početak Noćnih  razgovora u Dvorani KCB-a, koje je otvorio 8. novembra

gost-selektor Boris Buden, nakon filma "O nasilju" reditelja Gorana Olsona - jednog od tri koje je izabrao za publiku Slobodne zone.

Buden je rekao da je Evropa danas okružena nasiljem, kako aktivnim, poput Ukrajne - gde je do sada poginulo više od 4.000 ljudi, tako i pasivnim na području Mediterana, gde se svake godine 4.000 emigranata udavi pokušavajući da se dokopa tla Evrope.

Istoričarka Olivera Milosavljević je istakla da je danas bitan odnos prema Drugom svetskom ratu, jer se na ovim prostorima sve vrti oko njega, te da je revizija tog vremena vrlo bitna za današnju priču. U tom kontekstu ona je problematizovala brisanje partizana prilikom obeležavanja 70-godišnjice oslobođenja Beograda, naglasivši primer Koče Popovića, koji je proglašen “Srbendom” - onim što je on eksplicitno govorio da nije. “Time što su Zagrebačku ulicu preimenovali u ulicu Koče Popovića, on je kao ličnost apsolutno falsifikovan i nacionalizovan do krajnjih granica”, rekla je ona.

Da je situacija slična i u drugim zemljama regiona ukazao je istoričar umetnosti i pesnik Komelj Miklavž iz Splita, koji je naveo da u Splitu istorijski revizionizam ide tako daleko da je socijal-demokratski gradonačelnik otkrio spomenik Bobanu, jednom od najbližih saradnika Ante Pavelića, kao i da od 82 nedavno podignuta spomenika čak 79 njih obeležava mesta “komunističkih zločina”, a samo je jedan spomenik žrtvama ustaša.

“Da biste nešto radikalizovali potrebno je dovesti u pitanje konstitutivne mitove društva i razbijati tabue, za šta je malo njih spremno”, rekao je Miklavž i zaključio da je problem jugoslovenskog društva to što “vladajući kapitalizam nema pozitivno utemeljenje u našoj baštini, a odgovor je utemeljenje u antifašizmu i to je jedini izlaz”.

      Noćni razgovori

Program Noćni razgovori nastavlja se 9. novembra u Dvorani KCB-a debatom "Tihe vode desnice" u kojoj će moderator Ivan Milenković, nakon filma "Suđenje u Mađarskoj", razgovarati o aktuelnoj opasnosti od neonacizma u Mađarskoj i Srbiji. Gosti su novinar Gabor Bodiš, profesor Vladimir Gvozden i pravnik Slobodan Beljanski.

Deseta Slobodna zona prikazuje ukupno 26 filmova, a kao i prethodih godina, publika glasa za najbolje.

Ponovo će biti dodeljena i nagrada za najbolju recenziju jednog od filmova sa festivala.

Slobodna zona organizuje i nagradni konkurs “Fotkaj za jubilej” za karte za 11 filmskih projekcija.

Jubilarno izdanje Slobodne zone podržali su Ministarstvo za kulturu i informisanje Srbije, fond Movies that matter, Rekonstrukcija Ženski fond, Francuski institut, Sekretarijat grada Beograda i Taff line!

Festivalski sajt je freezonebelgrade.org, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

Program-satnica filmova u Beogradu

Program-satnica filmova u Novom Sadu

Program-satnica filmova u Nišu

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.