• Search form

PLES KAO SPONA REGIONA- Marijana Cvetković

/ međunarodna kul...

PLES KAO SPONA REGIONA- Marijana Cvetković

NOMAD Dance Academy je nastala pre pet godina, kada su umetnici koji su se bavili savremenim plesom u regionu Balkana shvatili da samo udruživanjem snaga mogu da stvaraju nešto značajnije i na svom lokalnom i na zajedničkom, regionalnom nivou. Zanimljiv, efektan i sažet prikaz inovativnog programa za edukaciju i umetničku razmenu u oblasti savremenog plesa!

 

Kako i sa kojim ciljem je pokrenut projekat i mreža NOMAD Dance Academy?

Kada se udružite sa drugima koji imaju iste probleme i nađete zajednički interes, mnogo je lakše ostvariti dobre rezultate. Činjenica je i da su sve to male zemlje, sa malim i relativno (ne)razvijenim plesnim scenama. Ipak, udruživanjem ovih zemalja otvara se višestruko veći prostor i tržište, a svakako je značajno širenje informacija o projektima kroz mrežu. Tako funkcioniše NOMAD Dance Academy i to je bio jedan od prvih osnivačkih motiva.

 

Zašto je NOMAD Dance Academy postao najznačajniji ovakav projekat?

NOMAD Dance Academy je jedini od balkanskih projekata, u poslednjih dvadesetak godina, koji je iniciran, realizovan i vođen snagama „iznutra“, što je velika vrednost projekta. Kroz razvoj NOMAD Dance Academy i promociju vrednosti za koje se zalaže, svaka partnerska organizacija na projektu (u Srbiji to je STANICA, servis za savremeni ples) prvo je prepoznata u inostranstvu, a tek onda u Srbiji. To govori o sklonosti ovdašnje sredine da ne reaguje na dobre stvari u sopstvenom „dvorištu” dok se to spolja ne prepozna kao značajno. Najznačajniji faktor koji je doprineo tome da projekat bude i ovde smatran vrednim jeste to da smo dobili grant od Evropske zajednice, tj. podršku programa „Kultura 2007–2013”, a kroz uključivanje u jedan veći projekat, odnosno mrežu Jardin d` Europe. Ova mreža sastoji se od nekoliko važnih aktera plesne scene u Evropi. Na čelu projekta je danceWEB iz Beča, a tu su i ImPulsTanz festival, Nacionalni koreografski centar iz Monpeljea, Southbank Centar iz Londona, KulbergBalet iz Stokholma i mnogi drugi.

Veliki potencijal ovog projekta jeste što smo mi uspostavili uspešan i kvalitetan model regionalne saradnje koji može da se primenjuje i u drugim umetničkim disciplinama i u drugim regionima. U narednom periodu želimo da razvijamo te kanale koji će omogućiti transfer znanja stečenog kroz NOMAD u neke druge prostore i programe. To će verovatno biti prostori severne i južne Afrike, u nordijski region i dr. Radimo na tome.

 

Ukoliko ste zainteresovani da pročitate tekst originalno objavljen u publikaciji, možete nas kontaktirati na projekat.prirucnik@gmail.com kako biste dobili svoj primerak.

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.