• Search form

18.12.2017 | 09:32

Više od 30.000 posetilaca 11. Festivala nauke

Više od 30.000 posetilaca 11. Festivala nauke

Festival nauke u Beogradu, održan od 14. do 17. decembra na Beogradskom sajmu, privukao je više od 30.000 posetilaca, koji su u četiri hale imali priliku da dožive brojne naučne izazove kroz 53 interaktivne postavke, četiri izložbe i niz programa na Naučno-fanastičnoj bini.

U programu je učestvovalo više od 700 naučnika i naučnih komunikatora iz 75 naučnih i obrazovnih institucija, uključujući strane goste.

Mlađa publika bila je u prilici da čuje korisne savete o tome kako se primenjuje prva pomoć, čak i u situacijama velikih nepogoda, dok su oni stariji uz pomoć simulatora čeonog sudara mogli da se uvere zbog čega je pri svakoj vožnji vezavanje pojasa ne samo poželjno, već i obavezno. Posetioci su imali priliku i da odmere snagu sa virtuelnim životinjama, pokušavajući da ih sustignu na atletskoj stazi, drže korak sa njima ili da im pobegnu. Zaljubljenici u biciklizam proverili su koliko im je energije na dvotočkašu potrebno da bi upalili sijalicu ili pokrenuli blender.

Između ostalog, na nekoliko festivalskih postavki sva četiri dana radili su mali vremeplovi koji su zainteresovane vodili na put u ledeno doba, druženje sa dinosaurusima ili arheološka blaga Srbije.

Uz brojne novitete, zona Nauka u pokretu ispostavila se, prema navodima organizator, kao najdinamičniji naučni poligon na kojem su veštine pokreta i kretanja u prirodi razvijali posetioci svih uzrasta, pa su tako mališani na naučnoj klackalici mogli jednom rukom da podignu svoje roditelje, a najhrabriji su na Koriolisovoj vrteški mogli da provere da li imaju ono što im treba u slučaju da zažele da postanu kosmonauti.

Veliko interesovanje izazvao je Porodični dan, kojim je poslednji festivalski dan osmišljen posebno za porodična druženja svih uzrasta, pa su tako najbrojnije bile upravo porodične posete, a roditelji i mališani pokrenuli su zajedno novu tradiciju nedeljnih druženja i okupljanja uz nauku.

Ekspertinejdžeri, koji su iz cele Srbije došli na Festival nauke sa svojim izumima, eksperimentima i naučnim projektima oduševili su svoje vršnjake, ali i sve ostale, znanjem i veštinama stečenim iz fizike, hemije, robotike...

Generalni sponzor Festivala, kompanija NIS, predstavila se sa edukativnom i interaktivnom postavkom “Energija koja pokreće” i otkrila malim budućim naučnicima zašto je nafta u savremenom svetu još uvek nezamenljiv energent, kao i na koji način različita pogonska goriva pokreću motore u prevoznim sredstvima.

Eksplozivni i spektakularni eksperimenti koji su privukli pažnju mnogobrojnih posetilaca NIS-ove postavke pokazali su da nauka ima objašnjenje koji zakoni fizike utiču na kretanje i kako različite vrste pogonskih goriva postaju izvor energije koja pokreće. Automobilista, evropski šampion i član NIS Petrol rejsing tima Dušan Borković, demonstrirao je kako reaguje motor automobila kada pritisnemo gas, a kako kada kočimo, kao i kako funkcionišu dizel, benzin i autogas u različitim uslovima za vreme vožnje.

Naučni komunikator iz Holivuda Stiv Vulf priredio je spektakularni šou “Nauka iza filmova” na Naučno-fantastičnoj bini, koji je kroz četiri festivalska dana pogledalo skoro 5.000 posetilaca koji su imali priliku da otkriju kako nastaju i kako se bezbedno izvode kaskaderske scene i vratolomije u holivudskim filmovima.

Francuska trupa La Belle Apocalypse oduševila je posetioce performansom i cirkuskim akrobacijama koje su, osim ovacijama, bile praćene i objašnjenjima fizičara o tome kako se u izvedenim tačkama provlače ili pak zaobilaze naučni zakoni.

Ekipa AHHAA naučnog centra iz Estonije, poznata publici Festivala nauke, izvela je eksperimente koje posetioci nikako ne bi trebalo da izvode sami kod kuće, uprkos tome što to možda žarko žele. U svojim odelima i sa velikom zaštitom oni su svima pokazali zbog čega ti eksperimenti, iako deluju veoma zabavno, nikako nisu bezbedni za kućne uslove.

Generalni sponzor Festivala nauke petu godinu zaredom bila je kompanija NIS, a devetu godinu uzastopno prijatelj te manifestacije je mts. Suorganizator manifestacije je Beogradski sajam, a zemlja partner ove godine bila je američka ambasada.

Podršku festivalu dali su Centar za promociju nauke, Austrijski kulturni forum, ambasada Izraela i Francuski institut.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.