• Search form

13.02.2018 | 13:45

Više od 230 radova u trci za HT nagradu

Više od 230 radova u trci za HT nagradu

Na 11. konkurs za HT nagradu u oblasti savremene umetnosti u Hrvatskoj pristglo je 236 radova širokog spektra tema i različitih medijskih izraza, a odabrani će biti predstavljeni na proleće na izložbi u zagrebačkom Muzeju savremene umetnosti.

Četiri HT nagrade, koje su najveće i jedne od najznačajnijih u oblasti savremene vizuelne umetnosti u Hrvatskoj, dodeliće međunarodni žiri koji čine direktorka MSU Zagreb Snježana Pintarić, viša kustoskinja MSU Zagreb Ivana Kancir, viša kustoskinja Kunsthausa u Gracu Katrin Bućer Trantow, slovenačka kustoskinja Alenka Gregorič, voditeljka Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna, te umetnik Alem Korkut, dobitnik treće nagrade na izložbi T-HTnagrada@msu.hr 2011. godine, kao i niza drugih nagrada, član umetničke organizacije Atelijeri Žitnjak.

Odabrani radovi biće predstavljeni na izložbi u MSU od 20. aprila do 13. maja, na kojoj će biti proglašeni i dobitnici.

Prošle godine pobednici desetog konkursa za HT nagradu bili su Igor Grubić, Davor Sanvincenti i Ines Matijević Cakić.

U konkurenciji 243 rada, od kojih je stručni žiri odabrao 29 za izložbu, Grubiću je dodeljena prva nagrada u iznosu od 75.000 kuna (oko 10.000 evra) za eksperimentalni film “Spomenik”, dok je drugu nagradu (45.000 kuna), dobio Sanvincenti za rad “Nedefinisana divljina”, a treću (40.000 kuna) Ines Matijević Cakić za “Portret s kosom”.

Posebna priznanja dodeljena su Fokus Grupi, Igoru Rufu i Tjaši Kalkan.

Tokom protekle decenije na konkurs za HT nagradu godišnje se prijavljivalo više od 200 autorki i autora, a svake godine dodeljivane su tri otkupne i jedna nagrada publike. Otkupljeni radovi čine Zbirku Hrvatskog Telekoma koja je sastavni deo fundusa MSU Zagreb, a deo nagrađenih radova u međuvremenu je izlagan na stalnoj muzejskoj postavci.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.