• Search form

25.10.2017 | 13:03

Uhapšena direktorka Etnografskog muzeja

Uhapšena direktorka Etnografskog muzeja

Direktorka Etnografskog muzeja u Beogradu Mirjana Menković uhapšena je sa još četiri osobe zbog osnovane sumnje da je zloupotrebila službeni položaj, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Pripadnici MUP-a, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, uhapsili su M. M. (1957), odgovorno lice Etnografskog muzeja u Beogradu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivična dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama, navedeno je u saopštenju na sajtu MUP-a.

Uhapšeni su i Ž. M. (1969), odgovorno lice preduzetničke radnje "Hom art", R. D. (1969), odgovorno lice Omladinske zadruge "Gaudeamus", P. M. (1984), odgovorno lice Agencije za komunikaciju i odnose sa javnošću "New Rey", i I. Š. (1984), odgovorno lice Agencije za kancelarijsko-administrativne poslove "Sebastian MBI", koji se sumnjiče za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Krivična prijava biće podneta protiv još jedne osobe (1958), koje se terete za zloupotrebe u vezi sa javnim nabavkama u saizvršilaštvu.

Direktorka Etnografskog muzeja osumnjičena je da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja od avgusta 2014. godine do danas tako što je davala naloge službi računovodstva da sa računa Etnografskog muzeja vrše uplate na račune navedenih preduzeća iako nije postojala poslovna saradnja sa njima.

Prema navodima policije, pre toga su odgovorna lica tih preduzeća, iskorišćavanjem svojih ovlašćenja, izdavala fakture neistinitog sadržaja Etnografskom muzeju, kako bi Mirjana Menković imala osnov za plaćanje sa računa tog muzeja. Nakon toga, odgovorna lica ovih preduzeća podizala su novac sa računa i u gotovini ga predavala službi računovodstva Etnografskog muzeja, zadržavajući pritom proviziju za sebe.

Kako je navedeno, "Home art" je od provizije ostvario dobit u iznosu od 777.958 dinara, "Gaudeamus" u iznosu od 956.887 dinara, "New Rey" 185.822 dinara i "Sebastian MBI" 52.970 dinara.

Direktorka Etnografskog muzeja je, kako se sumnja, potom davala naloge službi računovodstva da novac isplaćuje većem broju osoba, čime je Etnografski muzej oštetila za 13.678.898 dinara.

Takođe, sumnja se da je, u saizvršilaštvu sa 59-godišnjom ženom, u periodu od 7. juna do kraja decembra 2016. godine, izvršila i krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama.

Kako je jedina imala informaciju o projektovanoj ceni za javnu nabavku usluga, Mirjana Menković je dala nalog radniku za javne nabavke Etnografskog muzeja da osumnjičenoj mejlom dostavi podatke o javnoj nabavci usluga u postupku javne nabavke male vrednosti narudžbenicom, čija je procenjena vrednost iznosila 492.000 dinara. Nakon što su se na javnoj nabavci javila tri pravna lica, izabrana je agencija čiji je vlasnik sin osumnjičene žene, koji je dostavio ponudu samo za 2.000 manju od procenjene vrednosti.  

Pošto Etnografski muzej nije imao potrebu za angažovanjem ovakve vrste, oštećen je za iznos od 490.000 dinara, za koliko je izabrana agencija ostvarila imovinsku korist.

Petoro osumnjičenih, uz krivične prijave, biće privedeno Tužilaštvu za organizovani kriminal, navedeno je u saopštenju MUP-a.

Direktorka Etnografskog muzeja Mirjana Menković našla se bila u žiži pažnje javnosti i početkom leta 2016. godine, povodom fotografisanja mladenaca sa venčanja njenog sina u muzejskim prostorijama. Tada je negirala da su muzejske prostorije i eksponati zloupotrebljeni, navodeći da je venčanje njenog sina bilo 2015. godine u restoranu, a svatovi su iskoristili Muzej samo za fotografisanje. “Kao i svi mladenci, i oni su poželeli da naprave set venčanih fotografija i za to mesto su izabrali Studentski park. S grupom svojih prijatelja poželeli su da se slikaju i u Etnografskom muzeju, kao izraz ljubavi i poštovanja prema onome što prepoznaju kao deo svog kulturnog identiteta”, navela je tada Mirjana Menković.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.