• Search form

04.02.2018 | 21:15

Stvaranje Jugoslovena

Stvaranje Jugoslovena

Centar za jugoslovenske studije (Cejus) i Dom omladine Beograda pokreću seriju razgovora povodom stogodišnjice osnivanja Jugoslavije, čiji će učesnici pokušati da odgovore na brojna pitanja koja zadiru u problematiku stvaranja jugoslovenske nacije, procese “stvaranja” Jugoslovena “odozgo”, ali i njima srodne i spontanije procese “stvaranja” “odozdo”.

Politika “privođenja” građana jugoslovenskoj državi, ali i zvaničnoj ideologiji, biće razmatrana od vremena Prvog svetskog rata i Ujedinjenja 1918. godine preko vremena postojanja jugoslovenske države kao kraljevine, a onda i socijalističke republike.

Prva tribina, najavljena za 6. februar u 19 sati u DOB-u, posvećena je temi “Stvaranje Jugoslovena”, a učestvovaće dr Stanislava Barać (Institut za književnost i umetnost), dr Lada Stevanović (Etnografski institut SANU/Cejus), prof. dr Ildiko Erdei (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu), dr Sanja Petrović Todosijević (Institut za noviju istoriju Srbije/Cejus) i kao moderator dr Srđan Atanasovski (Muzikološki institut SANU/koordinator Cejusa).

Prema navodima organizatora, zvanična politika države koja je, između ostalog, trebalo da dovede do konstruisanja jugoslovenskog identiteta, biće razmatrana kroz analizu politike konstruisanja jugoslovenske književnosti, pisanja jugoslovenskih časopisa za decu sa posebnim osvrtom na pisanje časopisa “Jugoslovenče”, koji je izlazio pre Drugog svetskog rata, simbole pionirskog identiteta, ali i zvaničnu politiku obrazovanja i vaspitanja koja je u Jugoslaviji krajem 50-ih i početkom 60-ih godina 20. veka dovela do “masovne proizvodnje” tzv. “srećnog detinjstva”.

Politika “stvaranja” Jugoslovena biće razmatrana kao veoma dinamična, ali ne i izolovana u odnosu na druge procese koji su obeležili period postojanja kako Jugoslavije kao kraljevine, tako i kao socijalističke republike.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.