• Search form

05.12.2017 | 13:30

Rex i Fond B92 odlaze iz Jevrejske

Rex i Fond B92 odlaze iz Jevrejske

Kulturni centar Rex i Fond B92, u okviru kojeg je osnovan, ostaju bez prostora nakon gotovo četvrt veka rada i stvaranja u Jevrejskoj 16 u Beogradu – usled procesa restitucije u okviru kojeg je ta zgrada na Dorćolu pripala Jevrejskoj opštini. U toku je potraga za novim prostorom, a oproštaj od dosadašnjeg najavljen je u vidu celonedeljne akcije “Javno pakovanje” krajem decembra.

Rex je u zgradi u Jevrejskoj 16 bio od 1994. godine, gde je osmislio i realizovao nekoliko stotina projekata angažovanog filma, multimedijalnih izložbi, nove muzike, debatnog programa, alternativnog pozorišta, vizuelnih umetnosti i savremenog plesa.

Izrastao je u jedan od najdinamičnijih i najživljih nezavisnih centara za kulturu na prostoru bivše Jugoslavije. Od osnivanja uključen u aktuelna socijalna i politička kretanja, pružajući mogućnost za predstavljanje umetnicima, kulturnim radnicima i aktivistima kojima to zvanične institucije nisu mogle ili želele da pruže. Aktivno sarađujući i sa kolegama iz zemlje i sveta, u Rexu je od 1994. godine uključeno u realizaciju programa hiljade pojedinaca svih profesionalnih orijentacija, a kroz prostor tog kulturnog centra do danas je prošlo više od pola miliona ljudi, podseća Fond B92, osnovan svojevremeno u okviru medijske kuće B92.

Zgrada u kojoj KC Rex postoji više od 20 godina, a u kojoj je od svog osnivanja pre skoro 15 godina radio i Fond B92, sagrađena je početkom 30-ih godina XX veka premao projektu arhitekte Samuela Sumbula za potrebe jevrejskih društava Oneg Sabat i Gemilut Hasadim. Zgrada je posle Drugog svetskog rata i dalje bila u vlasništvu Jevrejske opštine, u kojoj je bio Dom starica i staraca mojsijevaca sve do 1953. godine, kada ju je Jevrejska opština prodala Narodnom odboru opštine Stari grad u Beogradu. Od tada je korišćena u najrazličitije svrhe, a u periodu posle 50-ih godina XX veka u njoj je neko vreme radio i bioskop “Braća Baruh”.

Za potrebe snimanja filma “Crni bombarder”, početkom 90-ih, na fasadi je ispisan naziv BIOSKOP REX.

Radio B92 od 1994. godine iznajmljuje od Opštine Stari grad taj prostor, a nakon renoviranja, pretvorio ga je u alternativni Kulturni centar Reks.

Prema rešenju Agencije za restituciju 2016. godine, Jevrejskoj opštini u Beogradu vraćen je prostor u Jevrejskoj 16 kao kompenzacija za neke od prostora koji su nacionalizovani posle Drugog svetskog rata, a koje država nije mogla da joj vrati. Fond B92 i Reks nastavili su da prostor iznajmljuju od Jevrejske opštine, ali je nedavno zakupodavac otkazao ugovor.

Fond B92 je iz zgrade u Jevrejskoj 16 izveo neke od najpoznatijih i najuspešnijih humantarnih akcija, kao što su Bitka za bebe i Bitka za porodilišta, tokom kojih je opremio zdravstvene ustanove širom Srbije sa više od 200 inkubatora za prevremeno rođene bebe i više od 3,5 miliona evra vrednom opremom za porodilišta. Takođe, izgradio je sedam sigurnih kuća za zbrinjavanje žena sa iskustvom nasilja u porodici u različitim delovima zemlje, nabavio mobilni mamograf uz pomoć kojeg je više od 30.000 žena pregledano u skriningu na rak dojke, promovisao je davalaštvo krvi i opremio mobilni transfuziološki autobus u kojem je prikupljeno više od 7.000 litara neophodne krvi, organizovao je 13 izdanja filmskog festivala Slobodna zona za preko 200.000 poklonika angažovanog filma i producirao obrazovne programe sa upotrebom filma u nastavi uz koje je učilo i još uči više od pola miliona đaka u Srbiji.

Promovišući vrednosti humanog i otvorenog društva, Fond B92 osmislio je i organizovao i projekte i akcije kao što su ONAsnaživanje, Bitka za znanje, Centar za bezbedni internet, Bitka za škole, Re:Generacija, Samo kažem, Vremeplov, Info-park, Pregled za sve, Kampanja protiv raka dojke, Pokret za brigu o starima 65+, Hrana za sve...

Reks će se od nekadašnjih i sadašnjih saradnika i publike oprostiti retrospektivnim programom “Javno pakovanje” u poslednjoj nedelji decembra, koja će biti posvećena neformalnom prelistavanju, preslušavanju, pregledanju arhive inicijativa pokrenutih i događaja održanih u tom prostoru u proteklih dvadeset i više godina i razgovoru o značenju i značaju tog prostora za generacije aktivista, umetnika, kulturnih radnika i građana.

Kako je saopšteno, posvećeni rad na razvoju tolerantnog i odgovornog društva i poboljšanju društvenih i kulturnih okolnosti ugroženih društvenih grupa Fond B92 i KC Reks nastaviće i dalje, sa neke druge lokacije, uz pomoć brojnih donatora, prijatelja, saradnika i građana kao i do sada.

Za potrebe Fonda B92 i KC Rex potreban je prostor do 350 kvadratnih metara. Informacije i ponude za prostor moguće je poslati na adresu fond@b92.net.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.