• Search form

24.10.2017 | 18:43

Redizajn vizuelnog identiteta Zvezdara teatra

Redizajn vizuelnog identiteta Zvezdara teatra

Zvezdara teatar predstavio je redizajnirani vizuelni identitet, čiji je autor Slavimir Stojanović, nagrađivani grafički dizajner koji je rekao da mu je taj zadatak bio čast i izazov.

Direktor Zvezdara teatra Dušan Kovačević rekao je da je uz rekonstrukciju dela zgrade, koja je u planu, potreban i novi logo sa ostalim grafičkim elementima.

“Želeli smo moderniji vizuelni dizajn, da se osveži i pročisti ono što smo radili na brzinu pri osnivanju 1984. godine, ali i da zadržimo osnovne crte koje asociraju na ime našeg pozorišta, opštinu u kojoj radimo, a pre svega na glumačke zvezde na čijoj igri i počiva ovaj teatar”, rekao je Kovačević 24. oktobra na promociji, izrazivši zadovoljstvo što je dogovor o tome postignut sa, kako je istakao, najzanimljivijim dizajnerom u regionu.

“I planirana rekonstrukcija i novi dizajn deo su nastojanja da se Zvezdara teatar definiše kao kuća. Odnos prema kući doživljavam kao nešto ozbiljnije nego što je odnos prema zgradi ili instituciji”, istakao je Kovačević ukazujući da danas, u doba novih medija i trke za ulogama po serijama, onog života u jednoj pozorišnoj kući kao nekada – više nema, te da se gubi ozbiljan odnos i prema sebi i prema publici.

Slavimir Stojanović i Dušan Kovačević

Novi dizajn, počevši od logotipa Zvezdare, samog naziva, svih štampanih obaveštenja i pisma, jeste “ono što će od sada biti zaštitni znak Zvezdarin i pratiće sve programe za dugo vremena”, izjavio je Kovačević.

Slavimir Stojanović je naglasio da je počašćen tim zadatkom.

“Pozorište, a naročito predstave i filmovi Dušana Kovačevića, kreirali su ono što ja danas pokušavam da predstavim kao duh ove sredine kroz svoj autorski i dizajnerski rad”, rekao je Stojanović.

Za Stojanovića je izazov bio kako redizajnirati nešto što je postojalo duže od 30 godina, kako preneti emotivni aspekat koji je stari identitet nosio sa sobom, ali je redizajn bio nužan kako bi se identitet pozorišta prepoznao na svakom plakatu, bez obzira na pojedinačne predstave koje se u njemu izvode.

Novi logotip zadržava zvezde koje se nalaze na prethodnom, ali je sve “očišćeno i “upeglano”, vizuelno bolje organizovano, rekao je Stojanović i objasnio kako je došao do simbola zvezde koja isijava.

“Kada se one poređaju u vrstu galaktičkog rasporeda, dobija se efekat zvezdanog neba”, rekao je Stojanović ističući da je posebno ponosan na novi slogan – Galaksija legendarnih trenutaka.

Stojanović je predstavio i evergrin font (monospejs font Decima Mono Round) uz, kako je rekao, male manevre sa pojedinim slovima, koji dobro funkcioniše i u ćiriličnom i u latiničnom pismu i ostaje precizan pri uvećanju ili umanjenju za potrebe bilborda ili oglasa, zatim usklađenu tipografiju kojom treba da se dobije dokumentarni efekat koji se vezuje za satiričnu estetiku ovog pozorišta, kao i novi grafički sistem.

Sistem boja je smešten u tamniju gamu koja zagasitim pastelnim tonovima ujedno sugeriše raznovrsnost programa i doprinosi dramatičnijem esteteskom utisku, stvarajući na taj način vizuelnu podlogu na kojoj mogu lakše da zasijaju zvezdice kao osnovni simbol pozorišta, naveo je Stojanović.

(SEEcult.org)

Was ist Kunst, Marinela Koželj?
Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.