• Search form

05.02.2018 | 01:15

Prva godina Muzeja ratnog detinjstva

Prva godina Muzeja ratnog detinjstva

Muzej ratnog detinjstva proslavio je 4. februara prvi rođendan u sarajevskom bioskopu Meeting Point, uz koncert Damira Imamovića i Ivane Đurić.

Izvršna direktorka MRD Amina Krvavac predstavila je aktivnosti i uspehe tog najmlađeg muzeja u Bosni i Hercegovini u proteklih 12 meseci od otvaranja stalne muzejske postavke. Posebnu pažnju posvetila je istraživačkim aktivnostima MRD van BiH, odnosno produkciji nove izložbe posvećene iskustvu odrastanja dece izbeglica iz Sirije.

"Tokom posete izbjegličkim kampovima u Libanu, u razgovoru s porodicama, naučili smo da im je izuzetno važno što jedan muzej iz daleke zemlje poput BiH, želi ispričati njihove priče. To nam je bilo izuzetno važno i dalo je jednu novu dimenziju razumevanju značaja našeg rada”, rekla je Amina Krvavac, najavljujući i prve izložbe van Bosne i Hercegovine, saopštio je MRD povodom proslave održane u formi poluzatvorenog tipa, namenjene učesnicima u stvaranju muzejske kolekcije, te prijateljima i vlasnicima doživotnih ulaznica.

Osnivač MRD Jasminko Halilović podsetio je na autora znaka MRD Anura Hadžiomerspahića, navodeći da je njegov odlazak ogroman gubitak i za Sarajevo, i za celu zemlju.

Proslavu prvog rođendana MRD upotpunili su koncertom Damir Imamović i Ivana Đurić, na čijem se repertoaru, specijalno za tu priliku, našla i pesma “Sarajevska noć” grupe Teška industrija.

“Zadovoljstvo nam je da smo baš mi tu za godišnjicu osnivanja Muzeja. Ovaj Muzej nam je bitan jer je toliko čist. Želim vam još mnogo uspešnih godina”, rekao je Imamović.

Muzej ratnog detinjstva otvoren je u Sarajevu u januaru 2017. godine, a predstavlja kolekciju ličnih predmeta, priča, audio i video svjedočenja, fotografija, pisama, crteža i drugih dokumenata koji dočaravaju jedinstveno iskustvo odrastanja u ratu.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.