• Search form

12.02.2018 | 19:15

Povučene izmene krovnog zakona o kulturi u Sloveniji

Povučene izmene krovnog zakona o kulturi u Sloveniji

Ministarstvo kulture Slovenije, pod pritiskom javnosti, povuklo je iz procedure predlog izmena i dopuna krovnog zakona o kulturi, što je bio jedan od zahteva slovenačke kulturne scene.

Uprkos tome što je, kako je navelo, dobilo niz pozitivnih reakcija na predlog izmena Zakona o ostvarivanju javnog interesa u kulturi (ZUJIK), Ministarstvo je odlučilo da, zbog protivljenja aktera u polju kulture, povuče predložene amandmane, odnosno vrati ih na dalje razmatranje.

Izmene ZUJIK-a bi bile potrebne zbog određenih događaja koji su se u poslednje vreme desili u oblasti kulture (poput samoukidanja kulturnih komora) i nekih problema koji proističu iz aktuelne regulative tog područja, navelo je Ministarstvo, dodajući da je izmenama krovnog zakona želelo da reši i određene dileme strukovnih udruženja u oblasti kulture, pre svega pitanja u vezi sa položajem samozaposlenih u kulturi, kao i pitanja koja su povezana sa pozivima za učešće u stručnim komisijama za javne konkurse i pozive. Ministarstvo je dodalo u saopštenju i da je želelo da omogući veću fleksibilnost prilikom zapošljavanja u ustanovama kulture, kao i da preruguliše imenovanje direktora javnih ustanova. Izmenama krovnog zakona, trebalo je i da se preciznije odredi javna služba u oblasti kulture, te odnosi opština, kao osnivača javnih ustanova, i samog Ministarstva, odnosno države kao finansijera delovanja tih javnih ustanova, navedeni je u saopštenju na sajtu Ministarstva kulture.

Predlog izmena i dopuna ZUJIK-a izazvao je burne reakcije slovenačke kulturne scene, kako institucionalne, tako i nezavisne, koja je zajednickim pismom pozvala ministra kulture Antona Peršaka da povuče i taj predlog i predlog Nacionalnog programa za kulturu, očekujući u suprotnom njegovu ostavku. Od premijera Mira Cerara zatražen je sastanak najkasnije do 15. februara kako bi pojasnio šta Vlada Slovenije namerava da uradi do kraja mandata i kako će početi da rešava težak položaj kulture.

Kulturni radnici iz svih sektora i oblasti kulture naveli su u zajedničkom pismu premijeru da su izmene ZUJIK-a predložene nakon skraćene javne rasprave, što ministar objašnjava predstojećim izborima. Pritom nije konsultovan Nacionalni savet za kulturu, kao ni dijaloške grupe pri Ministarstvu. “Nekoliko meseci uoči izbora, i to bez barem približne saglasnosti kulturnih radnika, Ministarstvo nema legitimitet za promenu kulturnog modela”, poručilo je vise od 30 potpisnika pisma, među kojima su i predstavnici javnog i civilnog sektora, strukovna udruženja umetnika, sindikati i samostalni umentici.

Uoči državnog praznika kulture u Sloveniji, koji je obeležen 8. februara, a povodom nesrazmernog reza budžetskih sredstava, posebne zahteve nadležnima uputila je i Asociacija, mreža nevladinih organizacija i samozaposlenih u kulturi, koja je naročito negodovala zbog rezultata Konkursa za javne kulturne programe 2018-2021, kojima su praktično odstranjeni neki od najvitalnijih aktera nevladinog sektora u kulturi (Maska, Emanat, Pekinpah, Gledališče Ane Monro, Mesto žensk, Nomad dance academy Slovenija, CONA, ARS Ramovš, Drugi zvoki, Hiša kulture Celje, KUD MoTA, SCCA-Ljubljana…), i to uz nejasna obrazloženja i bez mogućnosti žalbe.

Negodovanju nezavisne scene pridružio se i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, koji je u oštroj kritici Ministarstva kulture naveo da rezultati konkursa za četvorogodišnji period predstavljaju “ekscesnu situaciju”. Ministra je pozvao da razmisli o svojim odlukama, jer je rezultati Konkursa čine neistinim njegove tvrdnje da je ograničavanje broja programa učinjeno da bi oni koji su prošli dobili veća sredstva.

*Foto: Ministarstvo kulture Slovenije

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.