• Search form

09.07.2017 | 15:12

Letnja škola kao škola

Letnja škola kao škola

Stacion – centar za savremenu umetnost u Prištini organizuje od 10. do 24. jula novo izdanje umetničko-obrazovne platforme “Letnja škola kao škola” (Summer School as School - SSAS), kojom će okupiti oko 30 domaćih i stranih predavača, te  gotovo sto učesnika iz više od 20 zemalja, a uz javna predavanja i prezentacije, vođenja, izložbe i performanse, ponudiće i publici neskvakidašnje iskustvo i mogućnost da sazna više o aktuelnim pitanjima u svetu umetnosti i savremenom društvu.

Program se sastoji od devet kurseva, odnosno predavanja zasnovanih na teoriji i praksi, praćenih prezentacijama, a među predavačima su najavljeni Alfred Barr, Boris Buden, Molly Kleiman (Triple Canopy), Yane Calovski, Beatriz Colomina, Keti Chukhrov, Aleksandar Đikić, Adrian Deva, Patricia Falguières, Rike Frank, Felix Gmelin, Petrit Halilaj, Sami Khatib, Vjollca Krasniqi, Besa Luzha, Bernhard Rudiger, Jovana Stokić, Nebojsa Milikić, Miran Mohar, Marina Otero, Renaud Proch, Mihane Salihu-Bala, Besa Shahini, Angelika Stepken, Branimir Stojanović i Mark Wigley.

SSAS se realizuje kao međunarodna edukativna i umetnička interdisciplinarna plaforma sa sedištem u Prištini, u saradnji sa partnerima iz Lubljane, Njujorka, Skoplja, Beograda, Sarajeva, Podgorice, Tirane, Berlina, Moskve, Beča i Osla.

Inicijalno inspirisana slučajem Kosova, gde je umetnički obrazovni sistem uspostavljen sredinom 70-ih za vreme Jugoslavije, SSAS je koncipirana tako da objedini i deli kritička znanja i okrene se izazovima današnjice, primenjujući nova znanja i mogućnosti u umetničkoj edukaciji i saradnji umetnika.

Teorijska predavanja počinju takođe 10. jula, a prvo će održati kustoskinja Jovana Stokić iz Beograda, koja živi i radi u Njujorku (Kuratorstvo i globalni feminizmi). Slede kursevi “Izlaganje: (Pre)sretanje temporalnosti” (Rike Frank) i “Samo kod ostaje isti: Publikacija kao materijal, prozor, forum, kopija i kontejner vremena” (Triple Canopy). Uporedo će biti održani i kursevi zasnovani na produkciji: “Retrovizor” (Felix Gmelin) i “Slikarstvo (pre)ramljeno” (Adrian Deva), a od 17. jula nova serija teorijski zasnovanih predavanja: “U muzeju istorije” (Boris Buden), “Performativnost i njena institucionalna etika” (Keti Chukhrov), “Izložbe arhitekture i politike temporalnosti” (Marina Otero) i “Memorija i tipografija” (Toledo i Dertschei).

Za učešće na SSAS prijavilo se 95 učesnika, a osim sa Kosova, dolaze i iz Austrije, Belorusije, Velike Britanije, Danske, Francuske, Nemačke, Holandije, Italije, Hrvatske, Luksemburga, Maroka, Crne Gore, Makedonije, Poljske, Rumunije, Rusije, SAD, Srbije, Španije, Slovenije i Albanije.

Javni program SSAS počinje predavanjem Alfreda Barra o slučaju Alexandera Dornera, inovativnog direktora Landesmuseum u Hanoveru i njegovoj saradnji sa ruskim umetnikom Elom Lisickim koja je rezultirala 1928. godine jednom od najznačajnijih instalacija 20. veka, poznatom kao “Apstraktni kabinet”. Posebno će govoriti i o razvoju narativa moderne umetnostina bazi istorije izložbi, kao i o Muzeju moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku, čiji je narativ od osnivanja 1929. godine baziran na evropskoj modernoj umetnosti, uz fokus na avangardne pokrete. Umesto “nacionalnih skola”, izložba u MoMA o kubizmu i apstraktnoj umetnosti 1936. godine uvela je “međunarodne pokrete” kao ključno sredstvo i koncept za priču poznatu kao istorija moderne umetnosti koje je kasnije dalje razvijano u Evropi i postalo osnova umetničke scene kakvu danas poznajemo.

Početak SSAS obeležiće i prezentacija Molly Kleiman, urednice magazina Triple Canopy, koji je posvećen digitalnoj umetnosti i književnosti, javnim razgovorima, izložbama i knjigama. Kao kodirektorka The Back Room, Molly Kleiman organizuje i kustoske i pedagoške projekte u saradnji sa umenticima u SAD i Iranu, sa kojima je razvila i program u saradnji sa PS1 MoMA-e, Njujorškom javnom bibliotekom, Novim muzejem, Vitni muzejem, Masačusets intitutom za tehnologiju,  Alumnos 47 u Meksiko Sitiju, Duplex galerijom u Sarajevu… Molly Kleiman je jedan od osnivača njujorške zagovaračke grupe Common Practice, koja podstiče istraživanja i diskusiju o ulozi organizacija manjeg obima u Njujorku. Takođe, drži predavanja na Njujorškom univerzitetu.

U okviru dela programa otvorenog za javnost, 11. jula biće održane prezentacije makedonskog umetnika Janeta Calovskog, suosnivača Press To Exit Project Space u Skoplju, i Angelike Steptken, direktorke Vile Romana, rezidencijalnog centra nemačkih umetnika u Firenci koji deluje u različitim kontekstima – lokalno i globalno.

Calovski će održati prezentaciju “Bivši grad”, posvećenu istraživačkom projektu o nedostajućoj arhivi Urbanističkog plana za Skoplje koji je sredinom 60-ih godina 20. veka izradio Kanzo Tange u saradnji sa lokalnim i jugoslovenskim arhitektama i urbanistima. “Bivši grad” je delom posledica požara koji je u aprilu 2017. godine zahvatio bivši Institut za urbanizam i arhitekturu u Skoplju, a pokrenut je kao civilna inicijativa, inicirana od brojnih umetnika i organizacija u oblasti umetnosti, arhitekture i kulture, čiji je cilj prikupljanje, selekcija, organizovanje i dokumentacija spasenog materijala iz tzv. “bunkera” u okviru Instituta, u okviru kojeg su godinama arhivirani svi projekti.

Uz prezentacije i predavanja, program SSAS obuhvata i više izložbi, među kojima je i “No Return To Normal: On Legal, Spatial And Time Based Realities Of Property Claims, Home Occupations And ExchangesNine Valerie Kolowratnik, u saradnji sa Valom Osmani i Albertom Hetom – osnivačima Staciona, koja je otvorena do 28. jula u klubu Boxing.

Do 5. septembra otvorena je izložba Petrita HalilajaAstronauts Saw My Work and Started Laughing” u Stacionu, kao i izložba Muzej američke
umetnosti u Prištini. 

Program “Letnja škola kao škola” započet je 2015. godine u nameri da se formira progresivni razvojni model internacionalne kolaborativne obrazovne platforme sa sedištem u Prištini, kao i da se razvije interdisciplinarni kurikulum i uključe praktičari i teoretičari umetnosti i kulture iz regiona i šire radi podele znanja i ekspertize sa internacionalnim polaznicima i publikom.

Program SSAS organizovan je u saradnji sa Allianz Cultural Foundation, a podržan je od Erste fondacije, Trust for Mutual Understanding i drugih partnera i donatora, među kojima su i kosovsko Ministarstvo proscete, nauke i tehnologije i Ministarstvo za dijasporu.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
12.06.2018 | 19:26

VOĐENJE: Daniel Kovač - Uvek može surovije

Vođenje kroz izložbu Daniela Kovača "Uvek može surovije", održanu u galeriji Remont u Beogradu od 28. maja do 8. juna 2018.