• Search form

12.07.2017 | 18:42

Komunikacija sa srednjim vekom

Komunikacija sa srednjim vekom

Multimedijalni spektakl “Nemanjići” predstaviće putem 4D projekcije na fasadi Skupštine grada Beograda istoriju prve srpske dinastije, a 15-minutni  materijal, u produkciji kompanije za digitalnu umetnost “OHillusions”, biće projektovan više puta uzastopno 14, 15. i 16. jula uveče.

Gradski menadžer Goran Vesić zahvalio je Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture i Srpskoj pravoslavnoj crkvi na podršci tom projektu, koji je na gradskom godišnjem konkursu za kulturu dobio 1,3 miliona dinara.

“Ovaj projekat je veoma važan za nas u godini u kojoj obeležavamo 800 godina od krunisanja prvog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog. To je prava prilika da se kao društvo podsetimo Nemanjića i da počnemo kao društvo da komuniciramo sa našim srednjim vekom”, rekao je Vesić 12. jula na promociji tog projekta u Starom dvoru.

Kako je dodao, tome će doprineti i serija “Nemanjići” koju snima Radio-televizija Srbije, kao i podizanje spomenika Stefanu Nemanji, za koji će konkurs biti raspisan u narednih nekoliko nedelja.  

“Verujemo da ćemo na taj način dati doprinos da mlađe generacije saznaju nešto o Nemanjićima i da nauče nešto o našoj prošlosti, jer se mi kao društvo, nažalost, ponašamo kao da naša istorija počinje od 1804. godine, što jeste važno - to je period obnove državnosti, ali mi imamo sjajnu istoriju u srednjem veku”, izjavio je Vesić.

Pomoćnik ministra kulture i informisanja za digitalizaciju Dejan Masliković rekao je da Ministarstvo kulture “već deset godina ulaže dosta sredstava u digitalizaciju koja se sprovodi u ustanovama kulutre, a u proteklih nekoliko godina to je prošireno kroz konkurse i na ostale učesnike u kulturnom životu iz javnog, privatnog i civilnog sektora”.

Ministarstvo će, kako je rekao, nastaviti da podržava projekte čiji je cilj da se afirmiše bogata prošlost Srbije, ne samo kada je kultura u pitanju.

“Naša istorija seže više od hiljadu godina unazad, pa možemo govoriti i o istoriji Srbije u periodu pre srednjeg veka. Neke naše ustanove su nabavile artefakte koji potvrđuju postojanje srpskih vladara na ovim prostorima i pre 10. i 9. veka”, dodao je Masliković.

Prema njegovoj oceni, ovaj projekat ima veliki značaj i za Beograđane i za turiste, te se nada da će se na sličan način predstaviti i neke druge srpske dinastije, naučnici, umetnici.

“Korišćenje novih tehnologija, koje su naša neminovnost, omogućava da nam svi sadržaji budu dostupni. Mlade generacije dolaze do različitih sadržaja na društvenim mrežama i pretraživačima, a naš je cilj da im obezbedimo kvalitetne sadržaje, edukativne i one koji će oplemeniti njihov život, naučiti ih nešto i napraviti od njih dobre i kvalitetne ljude koji će voleti i ceniti svoju državu”, izjavio je Masliković.

Direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Mirjana Andrić rekla je da je “srećna što učestvuje u projektu koji će ono što Zavod radi već decenijama predstaviti na moderan način i učiniti to dostupno široj javnosti”.

“Naš narod je malo upoznat sa našom istorijom. Mladi sve manje čitaju i zato će ovakav vid prezentacije doprineti da što više saznaju o nastanku naše države”, rekla je ona i podsetila da je župan Stefan Nemanja rodonačelnik loze Nemanjića, a da je “njegov predzadnji potomak bio car Dušan u čije se vreme naša država prostirala ne samo u južnom delu Srbije, već je obuhvatala i Makedoniju i Bugarsku i Albaniju, a car Dušan je krunisan u Skoplju”.

Mirjana Andrić je izrazila nadu da će ovakve projekcije biti priređene i po regionu i za srpski narod u dijaspori.

Autori projekta su istoričar Nebojša Damnjanović, scenarista Saša Dimoski, art direktor Nikola Simić, animator Ranko Gašparović, kompozitor Vojin Ristivojević i glumac-narator Branislav Platiša.

Komanija “OHillusions”, kako se navodi u promotivnom materijalu, “svojim radovima već deset godina pomera granice u želјi da na najkvalitetniji način prikaže potpuno novi vid komunikacije i savremenu umetnost podigne na viši nivo”. Najpoznatiji realizovani projekti u oblasti kulture su “Kulturizacija” i “Teslin vremeplov”, koji je na evropskom konkursu Excellence Awards 2016. godine - za najistaknutija dostignuća iz oblasti komunikacija i odnosa sa javnošću, izabran kao jedan od pet najbolјih u Evropi u kategoriji Nauka i obrazovanje.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
12.06.2018 | 19:26

VOĐENJE: Daniel Kovač - Uvek može surovije

Vođenje kroz izložbu Daniela Kovača "Uvek može surovije", održanu u galeriji Remont u Beogradu od 28. maja do 8. juna 2018.