• Search form

12.07.2017 | 17:42

Imenovan direktor KC Požega, novi Umetnički savet

Imenovan direktor KC Požega, novi Umetnički savet

Odlukom Skupštine opštine Požega, dosadašnji v.d. direktora Kulturnog centra Požega Srđan Stevanović imenovan je za direktora te ustanove kulture, uprkos sudskoj odluci prema kojoj je nekadašnja direktorka Slađana Petrović Varagić, sada urednica likovnog programa, nezakonito smenjena sa tog mesta. KC Požega dobio je nedavno i novi Umetnički savet, na osnovu izmena Statuta kojima je pravo predlaganja članova tog stručnog tela prebačeno sa urednika likovnog programa na direktora.

Stevanović, po obrazovanju pravnik, imenovan je za direktora 11. jula na sednici SO Požega, a na čelu KC Požega bio je od februara 2016. godine, kada je nezakonito smenjena Slađana Petrović Varagić – kako je zaključio Apelacioni sud u Kragujevcu, odbacivši kao neosnovanu žalbu Opštine Požega na prvostepenu presudu Višeg suda u Užicu o njenoj nezakonitoj smeni.

Osim Stevanovića, na konkurs za izbor direktora, prijavili su se bili i diplomirani fotograf Milica Đorđević i akademski slikar Vojislav Nedeljković, koji su kandidaturom zapravo želeli da izvrše kontrolu zakonitosti čitave procedure. U tu svrhu pokrenuta je i inicijativa “Konkursijada”, na čijoj je Fejsbuk stranici bilo moguće pratiti tok konkursnog procesa.

Na predlog Stevanovića, KC Požega nedavno je dobio i novi Umetnički savet koji čine vajar Dragan Jovićević Macola, slikar Miroljub Filipović Filimir, pesnik za decu Ljubivoje Ršumović, pisac Uroš Petrović i Slađana Petrović Varagić, urednica likovnog programa Gradske galerije Požega, kojoj je izmenom Statuta oduzeto pravo da predlaže članove tog tela.

UO KC Požega u dva navrata je odlučivao o sastavu Umetničkog saveta, budući da je slikar Milan Tucović, koji je prvobitno izabran u to telo, ubrzo zatim demantovao da je pristao da bude član. Umesto njega, UO je izabrao Miroljuba Filipovića Filimira.

Uoči nedavne promene Statuta KC Požega, UO se više od dva meseca nije izjašnjavao o predlogu Slađane Petrović Varagić da u Umetnički savet budu izabrani na mandat od četiri godine ugledni stručnjaci u oblasti vizuelnih umetnosti - kustosi, istoričari umetnosti i teoretičari iz Beograda i Čačka Stevan Vuković, Milica Pekić, Dušan Savić i Marija Radisavčević Raković.

Skupština opštine Požega odlučila je nedavno da izmeni Statut KC Požega nakon burne rasprave u kojoj je predsednik Opštine Milan Božić, čije su ranije paušalne ocene o radu Gradske galerije oštro osuđene u stručnoj i široj javnosti, ponovio tvrdnje o navodnoj slaboj posećenosti izložbi i doveo u pitanje i sadašnju poziciju Slađane Petrović Varagić.

Slađana Petrović Varagić nije mogla da komentariše za portal SEEcult.org imenovanje direktora i izbor Umetničkog saveta, jer je upravo poznata sa Odlukom UO KC Požega od 30. juna kojom se zaposlenima zabranjuje da daju izjave za medije bez prethodne saglasnosti direktora. U narednom periodu nastojaće se da se u zakonom predviđenom postupku ispita zakonitost te odluke.

Prema odluci UO KC Požega, pravo davanja izjava za medije, koje se odnose na poslovnu i programsku politiku KC Požega, kao i na međuljudske odnose unutar te ustanove, ima isključivo v.d. direktora ili direktor, dok zaposleni mogu davati izjave samo uz njegovu prethodnu saglasnost. Kršenje odredbi te odluke, kako je navedeno, povlači disciplinsku odgovornost.

Opozicija je glasala protiv imenovanja Stevanovića, smatrajući da je čitav proces izbora direktora protivzakonit, kako je rekla odbornica Gordana Stević za SEEcult.org.

Najpre, kako je navela Gordana Stević, nije uvažena sudska odluka o protivzakonitoj smeni Slađane Petrović Varagić, zatim je postavljen v.d. direktor, a onda i raspisan konkurs za izbor direktora koji je i sam po sebi problematičan, budući da je predsednik UO KC Požega Sreten Majstorović ujedno i odbornik vladajuće koalicije, što je sukob interesa.

I sam postupak realizacije konkursa, prema rečima Gordane Stević, protekao je na granici zakonski dozvoljenog, jer su u slučaju razmatranja prijava drugih kandidata nedostajali zapisnici i slično. Na kraju je UO KC Požega, kako je dodala Gordana Stević, dostavio predlog za izbor jednog kandidata, umesto da dostavi spisak svih rangiranih kandidata.

Slađana Petrović Varagić već više od godinu dana trpi pritiske, počev od zahteva predsednika Opštine Milana Božića da podnese ostavku, što je odbila. Razrešena je nakon tromesečnih pritisaka, zbog kojih je i pokrenuta inicijativa “Kultura za 5+ Požega” koja je prikupila bila podršku više od 2.000 građana koji su potpisali peticiju protiv smene Slađane Petrović Varagić.

Političke pritiske na KC Požega i Slađanu Petrović Varagić osudili su bili i Umetnički savet Gradske galerije Požega, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, AICA (Međunarodno udruženje likovnih kritičara) – Sekcija Srbije, kolektiv Kulturnog centra Beograda, kao i Ministarstvo kulture i informisanja i Nacionalni savet za kulturu, Srpski PEN centar i mnogobrojni umetnici i kulturni radnici, smatrajući da je reč o neprihvatljivom mešanju partijske politike u pitanja struke. I Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je ubrzo nakon smene Slađane Petrović Varagić da je ta odluka lokalnog parlamenta neprihvatlјiva i neobjašnjiva i pozvalo nadležne da je preispitaju.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  30.06.2018 | 10:00

  Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6, Maribor

  INGE MORATH (1923): RETROSPEKTIVA - razstava (29.6.-21.10.2018.)

  kustosa: Brigitte Blüml-Kaindl in Kurt Kaindl

  http://www.ugm.si

  11.07.2018 | 10:00

  Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM, Ljubljana

  NEBEŠKA BITJA. Ne človek ne žival - mednarodna razstava (10.7.-4.11.2018.)

  umetniki: Jure Detela, Igor Grubić, Janez Janša, Alexi Kukuljevic, Oleg Kulik, Siniša Labrović, Tanja Lažetić, Vladimir Leben in Ercigoj Art, Marko Pogačnik, Franc Purg, Tamara Al-Samerraei, Maja Smrekar, Sven Stilinović, Jože Tisnikar, Zoran Todorović, Jalal Toufic, Anton Vidokle

  kustosinji razstave: Zdenka Badovinac, Bojana Piškur

  http://www.mg-lj.si/si/razstave/2369/razstava-nebeska-bitja-ne-clovek-ne-zival

  12.07.2018 | 09:00

  Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb

  TESLIN SVETSKI SISTEM - izložba posvećena dostignućima Nikole Tesle na polju bežičnog prenosa energije(11.7.-30.10.2018.)

  autorica: Zorica Civrić, muzejska savetnica Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Muzej nauke i tehnike u Beogradu i Tehnički muzej Nikola Tesla iz Zagreba

  http://tehnicki-muzej.hr

  https://www.facebook.com/Tehnički-muzej-Nikola-Tesla-335802459827986

  http://www.muzejnt.rs

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  22.07.2018 | 11:00

  2. BIJENALE INDUSTRIJSKE UMJETNOSTI / 2ND INDUSTRIAL ART BIENNIAL: NA LEĐIMA PALIH DIVOVA / ON THE SHOULDERS OF FALLEN GIANTS (IAB 2018) (20.7.-28.10.2018.) Labin, Pula, Raša, Rijeka, Vodnjan

  umjetnici/ce: Zanny Begg & Elise McLeod, Nina Bunjevac, CANAN, Phil Collins, Siniša Ilić, Matija Ferlin & Mauricio Ferlin, Fokus grupa, Ulrik Heltoft, Vlatka Horvat, Božena Končić Badurina, Luiza Margan, Maryanto, Naeem Mohaiemen, Oscar Murillo, Nikolay Oleynikov, Daniela Ortiz, Dan Perjovschi, Laure Prouvost, Kahlon Rajkamal, Miljohn Ruperto, Selma Selman, шkart, Marko Tadić & Miro Manojlović, Želimir Žilnik

  kustosice: Što, kako i za koga / WHW

  organizacija: Labin Art Express XXI

  suorganizacija: MMSU Rijeka, Arheološki muzej Istre

  http://www.industrialartbiennale.eu

  10.08.2018 | 10:00

  MGLC, Ljubljana

  RIKO DEBENJAK (1908-1987) - pregledna/retrospektivna razstava (9.8.-11.11.2018.)

  kustosinja razstave: Breda Škrjanec

  http://www.mglc-lj.si

  03.09.2018 | 10:00

  Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Trg galerija 2, Novi Sad

  Dani evropske baštine 2018.

  MAISON BARILLI: BELGRADE/NEW YORK - izložba posvećena Mileni Pavlović Barili (2.9.-28.10.2018.)

  autori: Stefan Žarić i Violeta Tomić

  http://www.pavle-beljanski.museum

  11.09.2018 | 10:00

  Francuski institut u Novom Sadu, Nikole Pašića 33, Novi Sad

  ZORAN SVILAR: LOŠI MOMCI - izložba ilustracija za Le Monde diplomatique, izdanje na sprskom jeziku (10.9.-31.10.2018.)

  http://www.institutfrancais.rs

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.