• Search form

12.07.2017 | 17:42

Imenovan direktor KC Požega, novi Umetnički savet

Imenovan direktor KC Požega, novi Umetnički savet

Odlukom Skupštine opštine Požega, dosadašnji v.d. direktora Kulturnog centra Požega Srđan Stevanović imenovan je za direktora te ustanove kulture, uprkos sudskoj odluci prema kojoj je nekadašnja direktorka Slađana Petrović Varagić, sada urednica likovnog programa, nezakonito smenjena sa tog mesta. KC Požega dobio je nedavno i novi Umetnički savet, na osnovu izmena Statuta kojima je pravo predlaganja članova tog stručnog tela prebačeno sa urednika likovnog programa na direktora.

Stevanović, po obrazovanju pravnik, imenovan je za direktora 11. jula na sednici SO Požega, a na čelu KC Požega bio je od februara 2016. godine, kada je nezakonito smenjena Slađana Petrović Varagić – kako je zaključio Apelacioni sud u Kragujevcu, odbacivši kao neosnovanu žalbu Opštine Požega na prvostepenu presudu Višeg suda u Užicu o njenoj nezakonitoj smeni.

Osim Stevanovića, na konkurs za izbor direktora, prijavili su se bili i diplomirani fotograf Milica Đorđević i akademski slikar Vojislav Nedeljković, koji su kandidaturom zapravo želeli da izvrše kontrolu zakonitosti čitave procedure. U tu svrhu pokrenuta je i inicijativa “Konkursijada”, na čijoj je Fejsbuk stranici bilo moguće pratiti tok konkursnog procesa.

Na predlog Stevanovića, KC Požega nedavno je dobio i novi Umetnički savet koji čine vajar Dragan Jovićević Macola, slikar Miroljub Filipović Filimir, pesnik za decu Ljubivoje Ršumović, pisac Uroš Petrović i Slađana Petrović Varagić, urednica likovnog programa Gradske galerije Požega, kojoj je izmenom Statuta oduzeto pravo da predlaže članove tog tela.

UO KC Požega u dva navrata je odlučivao o sastavu Umetničkog saveta, budući da je slikar Milan Tucović, koji je prvobitno izabran u to telo, ubrzo zatim demantovao da je pristao da bude član. Umesto njega, UO je izabrao Miroljuba Filipovića Filimira.

Uoči nedavne promene Statuta KC Požega, UO se više od dva meseca nije izjašnjavao o predlogu Slađane Petrović Varagić da u Umetnički savet budu izabrani na mandat od četiri godine ugledni stručnjaci u oblasti vizuelnih umetnosti - kustosi, istoričari umetnosti i teoretičari iz Beograda i Čačka Stevan Vuković, Milica Pekić, Dušan Savić i Marija Radisavčević Raković.

Skupština opštine Požega odlučila je nedavno da izmeni Statut KC Požega nakon burne rasprave u kojoj je predsednik Opštine Milan Božić, čije su ranije paušalne ocene o radu Gradske galerije oštro osuđene u stručnoj i široj javnosti, ponovio tvrdnje o navodnoj slaboj posećenosti izložbi i doveo u pitanje i sadašnju poziciju Slađane Petrović Varagić.

Slađana Petrović Varagić nije mogla da komentariše za portal SEEcult.org imenovanje direktora i izbor Umetničkog saveta, jer je upravo poznata sa Odlukom UO KC Požega od 30. juna kojom se zaposlenima zabranjuje da daju izjave za medije bez prethodne saglasnosti direktora. U narednom periodu nastojaće se da se u zakonom predviđenom postupku ispita zakonitost te odluke.

Prema odluci UO KC Požega, pravo davanja izjava za medije, koje se odnose na poslovnu i programsku politiku KC Požega, kao i na međuljudske odnose unutar te ustanove, ima isključivo v.d. direktora ili direktor, dok zaposleni mogu davati izjave samo uz njegovu prethodnu saglasnost. Kršenje odredbi te odluke, kako je navedeno, povlači disciplinsku odgovornost.

Opozicija je glasala protiv imenovanja Stevanovića, smatrajući da je čitav proces izbora direktora protivzakonit, kako je rekla odbornica Gordana Stević za SEEcult.org.

Najpre, kako je navela Gordana Stević, nije uvažena sudska odluka o protivzakonitoj smeni Slađane Petrović Varagić, zatim je postavljen v.d. direktor, a onda i raspisan konkurs za izbor direktora koji je i sam po sebi problematičan, budući da je predsednik UO KC Požega Sreten Majstorović ujedno i odbornik vladajuće koalicije, što je sukob interesa.

I sam postupak realizacije konkursa, prema rečima Gordane Stević, protekao je na granici zakonski dozvoljenog, jer su u slučaju razmatranja prijava drugih kandidata nedostajali zapisnici i slično. Na kraju je UO KC Požega, kako je dodala Gordana Stević, dostavio predlog za izbor jednog kandidata, umesto da dostavi spisak svih rangiranih kandidata.

Slađana Petrović Varagić već više od godinu dana trpi pritiske, počev od zahteva predsednika Opštine Milana Božića da podnese ostavku, što je odbila. Razrešena je nakon tromesečnih pritisaka, zbog kojih je i pokrenuta inicijativa “Kultura za 5+ Požega” koja je prikupila bila podršku više od 2.000 građana koji su potpisali peticiju protiv smene Slađane Petrović Varagić.

Političke pritiske na KC Požega i Slađanu Petrović Varagić osudili su bili i Umetnički savet Gradske galerije Požega, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, AICA (Međunarodno udruženje likovnih kritičara) – Sekcija Srbije, kolektiv Kulturnog centra Beograda, kao i Ministarstvo kulture i informisanja i Nacionalni savet za kulturu, Srpski PEN centar i mnogobrojni umetnici i kulturni radnici, smatrajući da je reč o neprihvatljivom mešanju partijske politike u pitanja struke. I Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je ubrzo nakon smene Slađane Petrović Varagić da je ta odluka lokalnog parlamenta neprihvatlјiva i neobjašnjiva i pozvalo nadležne da je preispitaju.

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom