• Search form

16.01.2018 | 15:10

Hermetika Rečnika tehnologije

Hermetika Rečnika tehnologije

Izložba “Hermetika Rečnika tehnologije i zastarela modernost utopije Jugoslavije” u galeriji Pro3or u Beogradu posvećena je nedavno ponovo otkrivenom Rečniku tehnologije kao suštinskom stvaralačkom obeležju tranzicionog perioda 1979-1982.

Rečnik tehnologije, objavljen maja 1981. godine, okrenut je razmatranju globalne tehnološke civilizacije, kao i utopijskog karaktera Jugoslavije. U celini je ispisan rukom, a njegovi autori bili su nepoznati. U januaru 1982. godine tajna radna grupa iznela je na političkim forumima optužbe protiv Rečnika tehnologije koje su dovele do ostrašćenih medijskih napada i ostrakizma te publikacije, koja je od tada do danas uvijena u veo zaborava.

Izložba u galeriji Pro3or, koju je moguće obići od 16. do 26. januara, rezultat je autorskoga rada kolektiva Heptadekagon koji čine: Aleksandar Petrović, Aleksandra P. Stevanović, Dimitrije Vujadinović, Dejan Vukelić, Dragan Bulatović i Milan Popadić.

Kao skriveno jezgro jugoslovenske utopije, Rečnik tehnologije je kroz kritiku tehnologije privida spojio premodernu i postmodernu kulturu. Iz njega je danas proizašao pravilni Heptadekagon kao simbol novog akademskog standarda, čiji je cilj podizanje svesti o preuzimanju vlasti veštačke inteligencije i virtuelnog sveta nad životom.

Uz stranice Rečnika tehnologije, izložba obuhvata i multimedijske i multigeneracijske reakcije na njegov nastanak i nestanak, kao i raznovrstan tribinski program, premijere dokumentarnih emisija, autorska vođenja i radionice.

Izložbu otvara dr Tatjana Paunesku, profesor na Univerzitetu Nortvest iz Čikaga, a počinje koncertom na čembalu Svetlane Stojanović KutlačaHeptadekagon – Rečnik tehnologije od Pitagore do Baha”.

Za 17. januar najavljena je promocija zbornika “Heptadekagon – Rečnik tehnologije kao anti-utopija”, a uz Dimitrija Vujadinovića, kao gosti su najavljeni direktor Instituta za evropske studije dr Miša Đurković – u ime izdavača, te direktorka Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu dr Suzana Polić.

Razgovor o politici i lingvistici Rečnika tehnologije biće održan 18. januara, uz učešće Aleksandra Petrovića i goste - prof. dr Jelenu Filipović sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i prof. dr Slobodana Samardžića sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu, dok će dan kasnije biti reči o teologiji Rečnika tehnologije, uz domaćina Vladimira Dimitrijevića i goste Aleksandru P. Stevanović i Stefana Paunovića, doktoranada studija istorije i filozofije prirode, nauke i tehnologije Univerziteta u Beogradu, te Dejana Vukelića, doktoranda studija istorije umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Rečnik tehnologije u istorijskom okruženju neoavangarde” tema je razgovora najavljenog za 20. januar, uz učešće Dragana Bulatovića iz Centra za muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, te prof. dr Slobodana Mijuškovića i dr Dragana Đorđevića, profesora književnosti.

Za 23. januar najavljen je razgovor na temu “Šta to muzealizujemo s Rečnikom tehnologije?”, a učestvovaće Milan Popadić kao domaćin, te studentkinja muzeologije i heritologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Jelena Vušurović i istoričarka umetnosti i umetnica Dušica Popović.

O savremenom značaju Rečnika tehnologije razgovaraće 24. januara  urednik časopisa Nacionalni interes Miloš Knežević, te prof. dr Tatjana Paunesku sa Univerzitet Nortvest u Čikagu i dr Saša Gajić sa Instituta za evropske studije u Beogradu.

Za 25. januar najavljeno je premijerno prikazivanje emisije Trezor posvećene Rečniku tehnologije (domaćin autorka Bojana Andrić), te gostujući program Muzeja Jugoslavije “Razgovori o Jugoslaviji” (domaćin Tatomir Toroman) i projekcija dokumentarnog zapisa tehničkog spuštanja zastave Republike Srbije i Crne Gore koji će potom Igor Jovičić pokloniti fondu Muzeja Jugoslavije.

Dnevni programi obuhvataju autorska tumačenja izložbe sat vremena pre tribina, te stručna vođenja studenata istorije umetnosti i studenta primenjenih umetnosti svakog dana u podne, kao i Otvoreni atelje kaligrafije Dejana Vukelića svakog dana u podne. Vukelić će na svitku, u maniru Rečnika tehnologije, ispisivati imena saradnika na izložbi.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.