• Search form

28.12.2017 | 18:27

Godišnja izložba stripskih umetnika

Godišnja izložba stripskih umetnika

Udruženje stripskih umetnika Srbije (USUS) predstavlja na šestoj godišnjoj izložbi u galeriji Dečjeg kulturnog centra u Beogradu radove više od 250 umetnika i scenarista iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i drugih zemalja širom sveta gde žive članovi USUS-a.

Izložbu će 29. decembra otvoriti predsednik Upravnog odbora USUS-a Rade Tovladijac, dr Irina Antanasijević, profesorka univerziteta u Srbiji i Rusiji, te urednica likovnog programa DKC-a Lidija Seničar.

Izložba obuhvata digitalne otiske stripskih tabli, ilustracije i koncept art  koji prikazuju veliki žanrovski dijapazon umetnika - od satiričnog, preko realističkog, do avangardnog stripa i drugih oblika vizuelnog pripovedanja.

Kao i svake godine, uz velikane i doajene stripa kao što su Brana Nikolić, Nikola Maslovara, Dušan Reljić, Askanio Popović, Radič Mijatović ili Božidar Milojković, USUS izlaže i radove novih imena stripske umetnosti, među kojima su novi članovi tog udruženja Selena Danilović, Iva Atoski, Goran Katić, Goran Rakić, Milosav Ostojić, Gordana Dramićanin i drugi.

Gostujuće izložbe obezbeđene su saradnjom sa Međunarodnim festivalom stripa u Valjevu u organizaciji NVO “Akteri” i lokalnom samoupravom Valjeva, u stručnom izboru Dejana Bogojevića.

Prateći sadržaji u januaru su i obeležavanje važnih stripskih jubileja, od kojih se izdvajaju oni vezani za značajnog evropskog scenaristu i pisca Branka Vidića (1904-1967) i njegovog “Dubrovačkog gusara”, kao i Andrea Frankena (1924-1997) i stripa “Gaša Šeprtlja” koji je nedavno dobio sabrano srpsko izdanje.

USUS ima redovnu stručnu saradnju sa DKC-om kao referentnom  ustanovom za dečji i omladinski strip, organizatorom međunarodnog konkursa Strip kaiš i sedištem dve ugledne likovne škole koje vode Mileta Miloradović i Vladimir Vesović.

Ovogodišnji promotivni materijal izložbe ukrasio je svojom junakinjom Rubinom Dragan Lazarević (de Lazare), ugledno ime franko–belgijskog i srpskog stripa.

USUS je iniciran 2008. godine kao obnova Udruženja strip autora Srbije (1986-1992), a ima više od 300 članova. Pedagoški program Udruženja sprovodi se već 25 godina u Školi stripa i ilustracije “Đorđe Lobačev”, sada u DKC-u, pod vođstvom pedagoga Vladimira Vesovića, kao i preko škola i kurseva u desetak gradova Srbije i regiona.

USUS je i tokom 2017. godine imalo brojne izlagačke, pedagoške i izdavačke delatnosti, uključujući i osnivanje nove programske jedinice - Centra za umetnost stripa u Beogradu koji je, pod koordinacijom Zorana Stefanovića, učestvovao u stotinak programa u desetak gradova Srbije, među kojima je bilo i predstavljanje Nacrta nacionalne strategije za strip u Srbiji.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.