• Search form

27.10.2024 | 17:27

Zafranović na 18. KRAF-u

Zafranović na 18. KRAF-u

Kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma (KRAF) biće održan od 28. oktobra do 1. novembra u Kragujevcu, a počeće dodelom novog priznanja za  doprinos antiratnoj kinematografiji, čiji je laureat reditelj Lordan Zafranović.

Uz kragujevačku premijeru Zafranovićevog kratkog dokumentarnog filma “Dan i noć (Pjaca)” (1967) u Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić", najavljen je i razgovor na temu antiratnog filma danas, u kojem će, uz Zafranovića, učestvovati i direktor fotografije Goran Volarević i reditelj i profesor Akademije u Novom Sadu Milan Nikodijević.

Kao treći događaj u okviru projekta "Antiratna franšiza KRAF" NVO "MillenniuM", 18. KRAF u Kragujevcu organizovan je nakon franšiznih izdanja u junu u Kruševcu i u julu u Kraljevu. Cilj projekta je promocija mira, demokratije i decentralizacije putem umetnosti, nastavkom osamnaestogodišnje tradicije u Kragujevcu, čime se i Kruševac i Kraljevo promovišu kao “antiratni i angažovani”, a ujedno dobijaju priliku za prvi filmski festival tog koncepta.

Prve večeri kragujevačke "Antiratne franšize" u Domu omladine počeće i akademski takmičarski program filmovima “Svakako ću da krvarim” (Sara Radulović, 2022), “Dan za nas” (Tamara Kostrešević, 2023), kao i dokumentarno-igranim ostvarenjem “Šumski eho” Milene Živković (2024).

Za 29. oktobar u Domu omladine najavljena je dodela priznanja za decentralizaciju filmske umetnosti (Aleksandar Reljić, reditelj i dr Zoran Tairović, organizator FROM-a), uz projekcije dokumentarnih filmova Reljića “Novosadsko sećanje” (2024) – priče o Novosadskoj raciji iz 1942. i “Mamula All Inclusive” (2023) o vojnom logoru pretvorenom u ekskluzivni hotel, uz razgovor sa autorom.

Biće nastavljen i akademski takmičarski program filmovima “Ječam žela” Andrije Mugoše (Crna Gora, 2021), “30 minuta ili besplatno” Dejana Đurašinovića (Srbija, 2023) i omladinskog filma “Amanet” Luke Kijačiča (2024).
 
Dokumentarni film “Umetnost sećanja” Jelene Radenović (2019) o spomenicima iz perioda socijalizma u bivšoj Jugoslaviji na programu je 30. oktobra, uz razgovor sa rediteljkom. Uslediće projekcija kratkog igranog filma  “Marko” Marka Šantića (2021), koprodukcije Hrvatske, Srbije, Francuske i Italije, sa Feđom Stojanovićem u poslednjoj ulozi oca sina poginulog u domovinskom ratu. Uslediće razgovor sa koproducentkinjom Slađanom Petrović Varagić iz NFC Filmart iz Požege.

Akademski takmičarski program nudi filmove “Mrtvi čvor” Ismire Mašić iz BiH, “Nije pristojno plesat po grobu” Ane Šiškov (Hrvatska, 2022), a biće prikazan i omladinski kratki igrani film “Pokajanje” Bogdana Babića (2024).

Pretposlednjeg dana, 31. oktobra, na programu je dokumentarac “reKAPITULACIJA” Filipa Markovinovića (2023) – priča o antiratnom građanskom otporu umetničke grupe Led Art 90-ih godina, uz razgovor sa autorom, te kratki igrani film “Olga” Vladimira Đorđevića (2022) o devojčici sa cerebralnom paralizom koja živi u ruralnoj istočnoj Srbiji, kao i dokumentarni film "KG duh” NVO MIllenniuM (2011) – epizoda serije “Šumadijski bluz” posvećena stalnom posetiocu KRAF-a Zoranu Saviću u kojoj je učestvovao, uz razgovor sa autorom dr Vladimirom Paunovićem.

Festivalski program biće zaokružen 1. novembra dokumentarnim filmom “Mizar – zvezda na nadežta” Marka Džambazovskog iz Severne Makedonije (2014) i proglašenjem pobednika akademskog takmičarskog programa, nakon čega je najavljen koncert pank-rok grupe Sedativ iz Kraljeva i kruševačkog post-pank-elektro industrial benda Ludwig Ludwig.

Ulaz na sve programe je besplatan, uz poruku organizatora: “Smrt fašizmu, sloboda(n ulaz) narodu!”

Program će biti realizovan uz podršku projekta “Kultura za demokratiju” koji podržava Vlada Švajcarske, a sprovodi Hartefakt fond. Grad Kragujevac je doprineo sufinansiranju projekta, a Ministarstvo kulture ga je podržalo na konkursu 2024.

Program "Antiratne franšize KRAF" u Kragujevcu nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.