• Search form

27.09.2024 | 14:01

67. Sajam knjiga - Reč je slobodna

67. Sajam knjiga - Reč je slobodna

Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 19. do 27. oktobra na Beogradskom sajmu, a pod sloganom „Reč je slobodna”, okupiće oko 400 izlagača, uz Kubu kao zemlju - počasnog gosta.

Predsednik Odbora Sajma knjiga akademik Dušan Kovačević rekao je 27. septembra na konferenciji za novinare u Starom dvooru da je prošle godine bilo skoro 200.000 posetilaca, a približan broj očekuje se i na 67. Sajmu, na kojem, uz Kubu, učestvuju i Belorusija, Bosna i Hercegovina (Republika Srpska), Grčka, Italija, Iran, Kongo, Maroko, Nemačka, Rumunija, Rusija, Tunis,Turska, Ukrajina, Hrvatska i Crna Gora.

"Lepi su dani kada dođete na sajam i vidite na hiljade mladih ljudi koji kupuju knjige", rekao je Kovačević.

Umetnička direktorka Međunarodnog beogradskog sajma knjiga Sanja Milić najavila je da će inostrani gosti biti pisci Nataša Rogelja iz Slovenije, David Unger iz Gvatemale i Sjedinjenih Američkih Država i Toni Parsons iz Velike Britanije. 

Gradska sekretarka za kulturu Beograda Nataša Mihailović Vacić rekla je da je Sajam mesto gde književnost postaje više od reči na papiru, gde se rađaju susreti, a knjiga ima moć da transformiše pojedinca i društvo u celini, preneo je Beoinfo. "Kroz knjige nalazimo puteve za nove ideje i podsećamo na vrednosti koje kao društvo moramo da branimo. Sve vas pozivam da nas knjige vode ka dubljem razumevanju umetnosti, kulture, ali i nas samih", rekla je Nataša Mihailović Vacić. 

Ambasador Kube Lejde E. Rodriges Hernandes zahvalio je Ministarstvu kulture Srbije i organizatorima na odluci da njegova zemlja bude počasni gost, dodajući da je čast učestvovati na velikom i značajnom sajmu knjige za Srbiju. 

"Učešće Kube govori o visokom stepenu odnosa Srbije i Kube, koji su tradicionalno prijateljski i sve bolji. Knjiga je važna stvar u životu mnogih Kubanaca i Srba. Na Kubi je sajam knjiga nacionalni praznik, a knjiga velika misterija koju treba da odgonetamo svakog dana", naveo je Hernandes. 

Delegaciju Kube činiće kubanski ministar kulture, direktor Kubanskog instituta za knjigu, kao i neki od najrenomiranijih pisaca i pesnika, te predstavnici izdavačkih kuća.

Program 67. Sajma obuhvata nekoliko celina, od kojih je segment Hiljadu zašto posvećen književnosti za decu i mlade. U Sali "Jovan Jovanović Zmaj" najmlađi će moći da učestvuju u svojevrsnim radionicama u kojima će ih domaći pisci za decu upućivati u to kako da napišu pesmu ili priču. Programska celina posvećena poeziji nazvana je Pesme sunca, prema pesničkoj knjizi Jovana Dučića, od čijeg se rođenja navršilo 150 godina. Programi će biti u Sali "Vasko Popa", a u njima će biti reči o različitim temama – od prepeva domaće poezije u inostranstvu i strane poezije u Srbiji, do pitanja o društvenom angažmanu poezije danas. Programska celina Atlas opisan nebom nosi naziv prema romanu prerano preminulog pisca i akademika Gorana Petrovića. Jedan od programa biće posvećen upravo njegovom delu. U ovoj celini predstaviće se i domaći pisci i gosti Sajma knjiga iz inostranstva. Sumnjivo lice je programska celina nazvana prema komediji Branislava Nušića, od čijeg rođenja se navršava 160 godina. Jedna od tema u toj celini problematizuje neku vrstu sumnjivog lica današnjice, odnosno govori o (zlo)upotrebi veštačke inteligencije u prevođenju; razgovaraćemo i o novim formatima knjiga, o književnoj kritici na internetu ili o statusu poeme kao pesničke vrste danas.

Sajam knjige biće otvoren za posetioce 19. septembra od 10 sati, dok je svečano otvaranje u 18 časova.

Školski dan je 24. oktobra, a porodični dani 21. i 22. oktobra, kada čitava porodica može ući sa jednom ulaznicom. 

Pojedinačna ulaznica je 350 dinara, ulaznica za grupne posete 250, ulaznica za porodični dan je 1.000 dinara, a ulaznica za sve dane trajanja Sajma je 2.000 dinara. Parking za automobile je 200 dinara po satu

(SEEcult.org)

Dragan Papic
Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.