• Search form

27.09.2024 | 10:17

Ovacije za Komedi Fransez na Bitefu

Ovacije za Komedi Fransez na Bitefu

Čuveno francusko pozorište Komedi fransez prvi put se predstavilo 26. septembra u Beogradu na 58. Bitefu, uz ovacije publike koja je popunila sve tri galerije Velike scene Narodnog pozorišta, na kojoj će predstava „Hekuba, ne Hekuba“ Tijaga Rodrigeša biti izvedena i 27. septembra.

Predstava „Hekuba, ne Hekuba“ imala je svetsku premijeru u Avinjonu proteklog leta, na jednom od najprestižnijih pozorišnih festivalu u svetu, a reč je o autorskom komadu istaknutog portugalskog umetnika Tijaga Rodrigeša, koji je odnedavno i umetnički vođa avinjonskog festivala.

Publika 58. Bitefa, koja je popunila i treću galeriju, osetila je kvalitet velikog teatra, isprativši ovacijama  članove ansambla slavnog pariskog pozorišta, koje prvi put gostuje u Srbiji i regionu.

Rodrigešov umetnički rad odlikuje često reinterpretiranje klasika i kombinovanje fikcije sa istinitim pričama, koje je duboko ukorenjeno u ideji pisanja za glumce i sa njima i/ili sa publikom, čime on traga za poetskom transformacijom stvarnosti pomoću pozorišnih sredstava. Za tim strategijama poseže i ovog puta, uzimajući kao polaznu tačku svog rada mit o Hekubi i njenoj deci koju je izgubila u Trojanskom ratu, koristeći pritom i Euripidove tragedije „Trojanke“ i „Hekuba“.

Rodrigeš proširuje taj kontekst savremenom istinitom pričom o specijalizovanoj ustanovi za decu sa autizmom u Ženevi i majci koja, u želji da zaštiti svoje dete, tuži tu instituciju nakon što je u javnost izašla priča o zlostavljanju štićenika. Istražujući univerzalne teme patnje, pravde i majčinske ljubavi, ova predstava postavlja pitanje da li svet u kome deca ovako i ovoliko stradaju uopšte zaslužuje da bude spasen?

Nakon premijere u Avinjonu, francuski Figaro zabeležio je da je Rodrigeš uspešno konstruisao tu nesvakidašnju dvostruku priču, nazvavši predstavu vrhunskom umetnošću. Njujork tajms je naveo da reditelj i ovog puta znalački usmerava publiku ka empatiji koja se razvija prema glavnim, ali i brojnim sporednim, izuzetno složenim junacima.

Prvo gostovanje trupe Komedi fransez u Srbiji rezultat je dugogodišnje saradnje Bitefa i Francuskog instituta u Srbiji.

Komedi fransez, osnovana 1680. godine, najstarija je pozorišna kuća u Francuskoj sa stalnim ansamblom.

Nakon Bitefa, najavljena su i njena gostovanja u Ljubljani, Bukureštu i Istanbulu.

*Foto: Hekuba, ne Hekuba © Jean-Louis Fernandez – coll. Comédie-Française

(SEEcult.org)

Zoran Popovic, Zavist
Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.