• Search form

25.09.2024 | 21:04

Treća decenija Balkanime

Treća decenija Balkanime

Evropski festival animiranog filma “Balkanima” započinje treću deceniju postojanja u redukovanoj formi – 21. izdanje tog festivala biće održano od 1. do 6. oktobra u Domu kulture “Studentski grad”, a ljubitelji animacije imaće priliku da pogledaju najbolja recentna kratkometražna ostvarenja iz prethodne dve kalendarske godine.

U četiri večeri glavnog takmičarskog programa biće prikazano 29 kratkometražnih animiranih filmova, od kojih su četiri nastala u srpskoj produkciji. U pitanju su filmovi autora Damira Romanova “Ja sam Akiko”, Marka Bosanca “Nova ideja”, Rastka Kukića “Iza horizonta” i “Kralj ničega” Alekse Gajića, koji je realizovan prema scenariju Nenada Džonija Rackovića, beogradskog multimedijalnog umetnika i pisca.

O najboljim filmovima u glavnoj konkurenciji odlučivaće žiri u sastavu: animator i strip crtač Marko Đeška iz Zagreba, animator i strip crtač Berin Tuzlić iz Sarajeva i filmska producentkinja Jelena Angelovski iz Beograda.

Odluke o najboljim studentskim filmovima, kojih će biti prikazano ukupno 39 (u četiri programske celine), odlučivaće tročlani međunarodni žiri u sastavu: slovenačka ilustratorka i animatorka Lea Vučko, animator i predavač Igor Đurić iz Banjaluke i domaći autor kratkometražnih filmova i osnivač festivala studentskog filma Kameo u Čačku Nikola Topalović.

Biće prikazana i dva programa animiranih filmova za decu, kao i program animiranih muzičkih spotova.

Za 5. oktobra u 18 sati u Maloj sali DKSG najavljena je promocija knjige “Oživite crteže” autora Rastka Ćirića, koja predstavlja interaktivni vodič kroz stroboskopsku animaciju. Na prvoj večeri, nakon otvaranja “Balkanime” i projekcije filmova, nastupiće DJ Toza.

Za selekciju glavnog takmičarskog programa bili su zaduženi Mina Sablić Papajić i Nebojša Petrović, a ostatak takmičarskih i pratećih programa i gostovanja je selektovan u saradnji sa programskim urednikom Akademskog filmskog centra DKSG-a Milanom Milosavljevićem. Za vizuelni identitet i animirani džingl 21. Balkanime zadužen je domaći animator Mihajlo Dragaš.

Festival je i ove godine podržan od Ministarstva kulture Srbije i Filmskog centra Srbije, a ulaz na sve programe je besplatan.

Festivalski sajt je balkanima.org, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Zoran Popovic, Zenit peradi predvidjanje zle sudbine Francuske
Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.