• Search form

13.09.2024 | 11:49

Slem nije mrtav, samo tako smrdi!

Slem nije mrtav, samo tako smrdi!

Poezin organizuje 15. septembra u Klubu Beti Ford u Beogradu predstavljanje “Antologije hrvatske i srpske slem poezije”, objavljene u izdanju Udruženja za razvoj kulture - URK/Kluba Močvara iz Zagreba, a tom prilikom svoju poeziju izvodiće srpski i hrvatski autori zastupljeni u toj knjizi.

Prema navodima organizatora, naslov koji bliže određuje knjigu, pesnike, pesnikinje i kompletan slem pokret u regionu, glasi: “Slem nije mrtav, samo tako smrdi!”

“Antologija” obuhvata poeziju i biografije pesnika i pesnikinja iz Hrvatske i Srbije koji su nastupali na slem sceni u svojim državama. Objavljeni su i plakati raznih slem događaja, kao i autorski tekstovi o slemu i slem sceni. Knjiga broji više od 60 autora, što ukazuje na nameru da se detaljno obuhvati prostor Hrvatske i Srbije, te mapiraju pesnici i pesnikinje koji iskaču iz statične akademske književne scene i pripadaju slemu, alternativi i andergraundu.

Glavni urednik “Antologije” je Luka Antić (Močvara), a u svojstvu urednika pomagali su mu Mario Kovač (Močvara), Milan Mijatović (Poezin) i slem pesnik i muzičar Hrvoje Mimica.

“Knjiga dokumentuje regionalnu slem scenu i njene aktere/ke koji su mahom autsajderi, čudaci, izopćenici, ali istinski majstori scenskog nastupa. Kako je slem poezija prvenstveno namenjena živom, javnom izvođenju, ova knjiga je pokušaj da se ulovi to neuhvatljivo ili ukroti neukrotiva pesnička riječ. Ako taj pokušaj i ne uspe, nećemo se previše oko toga sekirati - u prirodi eksperimenta je da propadne!'', naveo je jedan od urednika Mario Kovač, koji će i učestvovati na beogradskoj promociji.

Pored Kovača, najavljeni gosti iz Hrvatske su i: Zrinka Mikolić, Luka Antić, Petra Antić, Dean Inđić, Dino Tremens, Zdenko Franjić, Milan Fošner i Hrvoje Mimica.

Na promociji, koja počinje u 19 sati, svoju poeziju čitaće i izvodiće i srpski autori i autorke koji su zastupljeni u “Antologiji”.

Dizajn i grafičku pripremu uradio je Tomislav Vranić Vrana (Hrvatska), a naslovni plakat je autorski rad Dragane Nikolić (Srbija), korišćen za regionalni slem događaj u Močvari.

Knjiga je štampana u tiražu od 400 primeraka, a jedan od glavnih sponzora je Grad Zagreb.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.