• Search form

10.09.2024 | 19:24

Jubilarni Sedam veličanstvenih

Jubilarni Sedam veličanstvenih

Jubilarni, 20. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma “Sedam veličanstvenih” biće održan od 13. do 19. septembra u MTS dvorani u Beogradu, a prikazaće sedam izuzetnih ostvarenja, uz razgovore sa njihovim autorima, te jednu specijalnu projekciju, u izboru osnivača Zorana i Svetlane Popović i koselektora Tue Stina Milera.

Odabrane filmove objedinjuje težnja ka nekom vrhunskom cilju, rekao je Zoran popović 10. septembra na konferenciji za novinare i dodao da nije iznenađujuće da se u velikoj meri govori o odnosu prema prirodi kao najvećem bogatstvu ovog sveta, ali i “o potrebi da se ne odustaje ni kada je najgore, o traženju puteva da ostvarite nešto što je san – o lepoti prirode, lepoti čoveka, san o tome da pokažete svetu za šta je sve čovek sposoban”.

Popović je podsetio da su festival “Sedam veličanstvenih” pokrenuli pre dve decenije zadivljeni programom čuvenog Festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), u trenutku kada je moderni dokumentarizam počeo “na prepad” da osvaja festivale, pa i bioskope namenjene igranom filmu, te su poželeli da ovdašnjoj publici prenesu sve te lepote i vrhunske domete.

“Naš festival pratio je u korak razvoj nove, očaravajuće vrste filma. Publika je to brzo prepoznala, a glas o fantastičnim projekcijama i nesvakidašnjoj festivalskoj atmosferi pronosili su Evropom neki od najeminentnijih evropskih dokumentarista koji su s radošću dolazili u Beograd”, istakao je Zoran Popović, pominjući da su među njima bili i Nikola Filiber, dobitnik Zlatnog medveda u Berlinu, te Đanfranko Rosi, koji je svojio Zlatnog lava u Veneciji.

“Nadamo se da smo i ove godine, bez obzira na probleme tokom organizacije, obezbedili ekskluzivnu selekciju”, rekao je Popović, najavljujući program utanačen kroz stalne konsultacije s Milerom o tome koji od ponuđenih filmova zaslužuje da ponese epitet veličanstven.

“Čini mi se da smo došli do selekcije dostojne jubilarnog izdanja”, rekao je Popović.

Za otvaranje je odabran “Pijanoforte” o svojevrsnoj Olimpijadi za mlade pijaniste, koja svake pete godine u Varšavi okuplja umetnike spremne na tešku borbu s konkurentima, ali i samima sobom radi postizanja virtuoznosti. Uzbudljiv film sjajnog poljskog reditelja Jakuba Pjonteka dešava se iza kulisa takmičenja “Frederik Šopen”, a briljantno izvedena i filmski predstavljena muzika oduševila je publiku od Sandensa do Tel Aviva.

Festival će zatvoriti “Bilo jednom u jednoj šumi” velike finske autorke Virpi Sutari, koja će treći put biti gošća Beograda. Njen novi film očarava lepotama finskih šuma, ali otkriva i mračne pretnje uništavanja zbog profita, dok se grupa aktivista tome beskompromisno suprotstavlja.

U selekciji je i film mlade danske autorke Sisel Morel Dargis sniman u Brazilu “Balomanija”, koji govori o neočekivanim tajnama favela, borbi protiv bede i beznađa i ogromnim oslikanim balonima koji izgledaju kao prizori iz snova dok lete noćnim nebom.

Film “Tvoj život bez mene” mlade mađarske rediteljke Ane Rubi uvršten je među “7 veličanstvenih” odmah posle svetske premijere u Sarajevu, gde je dobio specijalnu nagradu zbog naglašeno humanističkog pristupa priči o jednoj “nemogućoj misiji” u društvu u kojem je “lakše izgraditi stadione nego pomoći hendikepiranima”.

Najneobičniji u programu jubilarnog festivalskog izdanja je finski dokumentarac “Šaptač risovima”, rad profesora umetnosti i fotografije prirode i okruženja, ali i filmskog autora Juhe Suonpe, koji kombinuje najrazličitije vizuelne postupke dok prati harizmatičnog posvećenika prirode koji živi na obodu šume i fascinantni, a za mnoge ljude nevidivljivi šumski svet.

U Beograd se vraća i italijanska autorka Klaudija Tozi koja je, inspirisana radom legendarne Hedi Honegman, koji je gledala upravo na “Sedam veličanstvenih”, snimila “Gospodina Boa”, ličnu i zabavnu priču o svom stalnom saputniku psu, njegovom karakteru, manirima i avanturama.

Filmski par iz Holandije – reditelj Petr Lom i producentkinja Korin van Eherat, donose očaravajući film putovanja “Ja sam reka, reka je ja” o plovidbi kanuom velikom rekom Vanganui na Novom Zelandu, koja je prva u istoriji zakonski proglašena osobom, o verovanjima Maora i značaju iskonskih veza čoveka i prirode.

Specijalna projekcija ovoga puta, prema želji Tue Stina Milera, posvećena je Nikoli Filiberu. Ponovo će biti prikazan njegov film o orangutanki “Nanet” (2010), najavio je Zoran Popović.

Svetlana Popović je podsetila da su, pored Filibera, gosti festivala “Sedam veličanstvenih” bili i istaknuti autori kao što su Mihael Glavoger, Helena Treštikova, Arunas Matelis, Audirus Stonis, Sergej Loznica...

“Od početka je suštinski deo koncepta da autori budu prisutni,  i to na dva načina - u komunikaciji sa publikom posle projekcija i na radionicama sa stručnom javnošću i mladima sa umetničkih akademija, kako bi se oni upoznali sa procesom i kontekstom u kojem nastaju ovakvi filmovi”, rekla je Svetlana Popović, izrazivši uverenje da su ti susreti sa gostima imali uticaj na mlade ljude koji se ovde bave filmom.

Kako je istakla, na festivalu “Sedam veličanstvenih” su učestvovali i domaći autori Mila Turajlić i Mladen Kovačević.

Na pitanje SEEculta koje je mesto festival stekao za 20 godina rada, Svetlana Popović je ocenila da je više poznat i priznat van granica Srbije nego u svojoj zemlji.

Zoran Popović je rekao da je podrška Ministarstva kulture stalna, a Grada Beograda povremena, ali da je problem što svake godine moraju da se prijave kao da je reč o prvom izdanju.

“Razgovarali smo s mnogim ministrima kulture, ali nije bilo razumevanja za nešto što bi bio konstantan odnos, umesto da svake godine konkurišemo kao pojedinačni projekat”, izjavio je Popović, dodajući da je ove godine bilo posebno teško jer je Ministarstvo kulture tek tokom leta objavilo rezultate konkursa, a Grad Beograd ga nije ni raspisao, i to bez obrazloženja.

Festivalski sajt je magnificent7festival.org, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.