• Search form

09.09.2024 | 12:44

Kulturpunktova novinarska školica u Zagrebu i onlajn

Portal Kulturpunkt, povodom 15 godina svoje novinarske školice, objavio je poziv za prijavljivanje za paralelni onlajn program otvoren svim zainteresovanima, kao i za program koji se već tradicionalno odvija uživo u Zagrebu. Kulturpunktova novinarska školica besplatan je, jednosemestralni edukativni program za autore/ke, novinare/ke i urednice/ke u sklopu kojeg mladi do 35 godina imaju priliku usvojiti temeljne veštine novinarskog zanata, te ključna znanja o savremenim medijskim, kulturnim i umetničkim praksama.

Uupno će Kulturpunktova novinarska školica ove godine primiti do 30 polaznika, 15 u Zagrebu i 15 onlajn. Prilikom prijavljivanja za program nužno je odabrati format pohađanja Školice. Onlajn deo programa obavezan je za polaznice/ke koji će Školicu pohađati uživo u Zagrebu. Onlajn program održava se na engleskom jeziku.

Školica počinje 25. septembra (rujna) i traje do 19. decembra (prosinca) 2024.

Program se održava ponedeljkom i četvrtkom od 18 sati onlajn, te sredom u Pogonu Mislavova i drugim prostorima nezavisne kulture.

Detaljan raspored i program polaznici i polaznice će dobiti pri prvom susretu.

Kulturpunktova novinarska školica u Zagrebu sastoji se od četiri tematske celine: nezavisna kulturna scena (kulturne politike te prakse i modeli razvijani u polju), medijska pismenost (kritičko čitanje i transformacije medija), savremena umetnost (angažovane, eksperimentalne i kritičke umetničke i kustoske prakse) i proizvodnja medijskog sadržaja (praktičan novinarski rad i objavljivanje radova). U ovom segmentu programa kao predavačice i voditeljke praktikuma učestvuju Irena Borić i Miona Muštra (vizuelne umetničke prakse), Agata Juniku, Igor Ružić i Iva Nerina Sibila (izvođačke umetničke prakse), Nebojša Slijepčević i Višnja Pentić (dokumentarni film), Antonio Poščić (savremena muzika), Klara Berdais (audio produkcija novinarskih radova, fakultativno), Matija Mrakovčić i Ivana Pejić (kulturne i medijske politike).

Novinarske radionice vodi Barbara Matejčić, koja će u januaru (siječnju) 2025. biti mentorka obaveznih završnih radova polaznika u Zagrebu.

Onlajn program podeljen je na tri dela. Prvi deo je osmišljen kako bi se polaznice/i upoznali s medijima i novinarskim alatima. Predavači/ce u ovom segmentu su Iva Nenadić, Barbara Matejčić, Petar Vidov, Jelena Prtorić, Dora Santos Silva, Jelena Berković. Drugi segment isprepliće pitanja održivosti i zelene tranzicije s konceptima skrbi i spore mobilnosti, te budućnost rada u kulturnom i medijskom sektoru i u njemu učestvuju Ana Žuvela, Davor Mišković te Šumski univerzitet – Goran Tomka i Višnja Kisić. Treći segment odnosi se na prezentaciju inkluzivnih medijskih praksi u okruženju i uključivanje nezastupljenih grupa u društvene procese. Svoj rad će predstaviti mediji In Portal i Phralipen iz Zagreba, KLFM iz Splita, Meduza iz Skoplja i Oblakoder iz Beograda. Polaznice/i će krajem decembra (prosinca) moći predložiti individualne ili grupne novinarske projekte za koje će pet odabranih ostvariti finansijsku podršku i mentorstvo do aprila (travnja) 2025.

Prijave za program šalju se putem onlajn obrasca do 16. septembra (rujna) 2024. do ponoći.

Prijava za edukativni program sadrži kontakt podatke, kratku biografius, motivacioni pismo i kratki autorski osvrt na temu iz područja kulture i/ili medija.

Na adresu novinarska.skolica@gmail.com moguće je poslati pitanja u vezi sa prijavom i programom.

Svi prijavljeni će o rezultatima selekcije biti obaviješteni putem mejla najkasnije do 20. septembra (rujna) 2024.

Edukativni program sprovodi Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, uz podrškuu Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova. Onlajn segment održava se i u sklopu projekta Come Together koji sufinansiraju Evropska komisija kroz program Kreativna Europa i Kancelarija za udruženja Vlade Hrvatske.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.