• Search form

30.08.2024 | 22:31

Gran pri Herceg Novog Čuvarima formule

Gran pri Herceg Novog Čuvarima formule

Gran pri 37. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festivala, Velika zlatna mimoza, dodeljen je filmu "Čuvari formule" reditelja Dragana Bjelogrlića iz Srbije, koji je odneo i nagradu za produkciju koja nosi ime dugogodišnjeg direktora hercegnovskog festivala Zorana Živkovića.

"Čuvari formule" ocenjen je kao izuzetan bioskopski film koji u svim elementima na uzbudljiv način prezentuje publici deo velike opasnosti za svet, kada je u pitanju atomska energija, naveo je u obrazloženju žiri 37. FFHN, koji su činili Pavle Simonović, Pjer Žalica i Lordan Zafranović.

Zlatna mimoza za najbolju režiju dodeljena je makedonskom reditelju Goranu Stolevskom za film “Domaćinstvo za početnike”, a za najbolji scenario nagrađena je Jelena Paljan za film "Proslava" reditelja Bruna Ankovića iz Hrvatske.

Zlatna mimoza za najbolju žensku, odnosno mušku ulogu, dodeljena je Jeleni Đokić i Marku Janketiću.

Nagrada “Živko Nikolić” za specijalni doprinos filmskom izrazu dodeljena je rediteljki Sonji Prosenc iz Slovenije za film "Porodična terapija".

Specijalno priznanje žirija dodeljeno je reditelju Mladenu Đorđeviću iz Srbije za film "Radnička klasa ide u pakao”.

Nagrada “Milan Žmukić” za poseban doprinos afirmaciji Festivala dodeljena je Radetu Šerbedžiji.

FFHN - MFF prikazao je od 23. do 29. avgusta više od 70 filmskih ostvarenja iz celog sveta, počev od “Pontonovog srca” crnogorskog reditelja Senada Šahmanovića, kojim je svečano otvoren na Kanli kuli, do bioskopskog hita Dragana Bjelogrlića “Čuvari formule”.

(SEEcult.org)

 

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.