• Search form

07.08.2024 | 15:31

Kreativna interpretacija industrijskog nasleđa u regionu

Kreativna interpretacija industrijskog nasleđa u regionu

Organizatori projekta FASIH (Future Art Science Industrial Heritage), čiji je nosilac Centar za promociju nauke (CPN), odabrali su devet naučno-umetničkih radova za istraživanje industrijskog nasleđa u regionu, od kojih će četiri biti realizovana u Srbiji, tri u Hrvatskoj, a dva u Sloveniji, a fokusirani su na objekte Termoelektrane “Snaga i svetlost” u Beogradu, fabriku “Hartera” u Rijeci i Termoelektranu u Trbovlju.

Na javni poziv, otvoren od 8. maja do 23. juna, pristigle su 34 prijave, a stručni žiri, koji su činili eksperti u oblasti industrijskog nasleđa, interdisciplinarnih istraživanja, ekologije, art&science praksi i srodnih oblasti, odabrao je devet radova koji će istraživati industrijsko nasleđe kroz digitalne interpretacije, eksperimentalne zvučne instalacije, 3D mapiranje i modeliranje, edukativne interpretacije, interaktivne projekcije i zvučne pejzaže.

Iz Srbije su odabrani projekti: #za snagu i svetlost – kratka istorija budućnosti (autori: Marko Vesić, Zorana Milićević i Irena Pavlović); Otisak "Snaga i svetlost" / An imprint of "Power and Light" (Davor Ereš, Marko Paunović, Mladen Lazarević i Ivan Šuletić); Svetlosni tok (Predrag Terzić) i Energija prošlosti, vizija budućnosti (Sanjin Ćorović). Iz Hrvatske su odabrani projekti: Hartera priča (Mihaela Sladović, Andrea Stanić, Ana Komadina, Vili Rakita i Lea Mioković); Digitalna Hartera (Marija Konfić, Enia Kozarić i Ana Marija Lončar); From Me Flows What You Call Time (Gaia Radić), a iz Slovenije: VRT P.T.I.C.H Visions of Rapid Transformations – Perception Through Immersive Cinematic Hyperreality (Žiga Pavlovič) i Zenica mojega očesa 1974 / The Apple of my Eye 1974 (Đejmi Hadrović).

Pobednički radovi ističu se po kreativnosti i inovativnosti u interpretaciji industrijskog nasleđa i u narednih devet meseci će biti razvijani uz podršku stručnih saradnika projekta FASIH kako bi tokom proleća 2025. godine bili premijerno izloženi na tri istovremene izložbe u Beogradu, Rijeci i Trbovlju, uz bogat prateći program i onlajn razmene. Finalnu tačku projekta predstavlja završna konferencija, planirana za 13. jun 2025. godine na univerzitetu u Rijeci, najavili su organizatori.

Projekat FASIH, započet u februaru 2023. i podržan kroz EU program Kreativna Evropa, posvećen je očuvanju, reinterpretaciji i revitalizaciji industrijskog nasleđa regiona kroz primenu savremenih interdisciplinarnih istraživanja i multimedijalnih tehnologija.

CPN rukovodi projektom FASIH koji ima za cilj primenu inovativnih i interdisciplinarnih pristupa u promociji očuvanja nepokretne kulturne baštine kojoj preti trajno uništenje i brisanje iz kolektivnog pamćenja. Kroz korišćenje multimedijalnih tehnologija, kao i savremenih umetničkih i naučnih metoda i praksi cilj je da se kreiraju spekulativne vizije industrijskog nasleđa, povezanih procesa i konkretnih objekata kao studija slučaja.

*Foto: CPN

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.