• Search form

06.08.2024 | 21:17

Ništa neće sprečiti dolazak proleća

Ništa neće sprečiti dolazak proleća

Umetnica Jelena Milićević predstavlja se od 8. avgusta u Umetničkoj galeriji Stara kapetanija u Zemunu izložbom “Ništa neće sprečiti dolazak proleća”, nadahnuta činjenicom da još niko nije pobedio vreme.

Uprkos tome, ona primećuje da i dalje ne nalazimo rešenje da period koji nam je dat u ovom paralelnom univerzumu provedemo potpuno ispunjeno i kvalitetno. Zato su njeni likovi spremni i odlučni da skoče u neizvesnost, da se prepuste i nadaju najboljem, da veruju jedni drugima, pa... kako bude, navela je istoričarka umetnosti Sonja Beljić, kustoskinja izložbe.

Uzimajući proleće kao metaforu buđenja, nade, mladosti i rasta, umetnica poručuje da i dalje nije kasno, da ne razmišljamo samo o roku trajanja, iako smo prolazni, imamo vremena da punim plućima uhvatimo vazduh i skočimo sa najviše skakaonice, da zamahnemo jače i pustimo se niz rolerkoster osećanja i prilika.

Koristeći intenzivne boje na svojim grafikama i crtežima, u skladu sa intenzivnim likovima i situacijama koje prikazuje, uz mudre i duhovite opaske i neonske instalacije, Jelena Milićević dodatno podcrtava značaj poruke.

Rođena 1992. godine u Lazarevcu, Jelena Milićević završila je osnovne i master studije na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Od 2017. do 2019. radila je u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja Akademija kao majstor štampe za litografiju. Vremenom je proširila polje interesovanja i delovanja na slikanje i crtanje. Od 2014. izlaže na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Izložba “Ništa neće sprečiti dolazak proleća” biće otvorena do 18. avgusta.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.