• Search form

05.08.2024 | 16:12

Preminuo Bogdan A. Popović

Preminuo Bogdan A. Popović

Književni kritičar, urednik, antologičar i priređivač Bogdan A. Popović preminuo je u 88. godini, saopštilo je Srpsko književno društvo, čiji je bio član.

Popović je bio član i Srpskog PEN centra, čiji je bio i sekretar 1992.

Rođen u Novom Sadu 1936. godine, diplomirao je Opštu književnost i teoriju književnosti na beogradskom Filološkom fakultetu.

Od 1962. do 1982. godine u Književnim novinama imao niz zaduženja, kao korektor, lektor, sekretar redakcije, operativni urednik, v.d. glavnog i odgovornog urednika. Kao stipendista Fulbrajtovog programa predavao je  jugoslovensku književnost na dva američka univerziteta. Deset godina bio je urednik u izdavačkoj kući “Prosveta”, gde je uređivao pesnička izdanja, cela kola novih pesničkih knjiga, izabrana dela, rečnike, prevedena izdanja.

Bio je glavni urednik Književnosti, najstarijeg beogradskog književnog časopisa, kao i urednik mnogih književnih skupova, predsednik žirija za dodelu prestižnih književnih nagrada “Vladislav Petković Dis”, “Desanka Maksimović” i “Vasko Popa”.

Nagradu “Isidora Sekulić” za kritičarsku delatnost dobio je 1997, a nagradu “Đorđe Jovanović” za najbolje kritičarsko-esejističko delo 2012.

Duže od pet decenija redovno ili povremeno je sarađivao u nizu književnih publikacija bivše Jugoslavije i današnje Srbije, kao što su Savremenik, Književnost, Izraz, Život, Književne novine, NIN, Odjek, Politika...

Bio je celu deceniju u Književnim novinama, a gotovo dve decenije u nedeljniku NIN, gde je predstavio nekoliko stotina novih pesničkih i esejističkih dela savremenih srpskih pisaca.

Sastavio je izbore s pratećim tekstom iz poezije Laze Kostića, Vaska Pope, Miodraga Pavlovića, Stevana Raičkovića, Branka Miljkovića i drugih, dva izbora tekstova objavljenih u Književnosti, te uredio antologijski izbor iz poezije Ljubomira Simovića i drugih.

*Foto: SKD

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.