• Search form

01.08.2024 | 19:01

Poziv za učešće u programu Umetnost u službi društva

Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) poziva formalne i neformalne grupe, organizacije, udruženja ili inicijative koje deluju izvan Beograda i Novog Sada da učestvuju u projektu neformalne edukacije “Umetnost u službi društva”.
 
Kapaciteti umetničkih praksi kao i kapaciteti društvenog (samo)organizovanja za uticanje na izgradnju pravednijih i održivijih društvenih odnosa istorijski su pokazani i evidentni. Cilj tog projekta je povezivanje ovakvih inicijativa i kreiranje uslova za zajednički temeljniji rad na osnaživanju i povećanju vidljivosti praksi koje se razvijaju u saradnji umetnika i zajednice. Projekat je usmeren ka organizacijama/ inicijativama koje su zainteresovane za uključivanje umetnika u svoje organizacione strukture i saradnju sa zajednicama kojima služe. Ciljevi projekta usmereni su na osmišljavanje načina kako kreativni projekti mogu podržati i povećati vidljivost pitanja, potreba ili interesa zajednica, kao i unapređivanje mogućnosti za učenje kreativnih metoda zasnovanih na iskustvu zajednica u kontekstu javnog delovanja.
 
Projekat je zamišljen da se realizuje kroz otvoren proces rada sa zajednicama. Konačni ishodi i svi koraci tokom trajanja projekta sprovodiće se u punoj saradnji sa zajednicama, a teme kojima će se baviti, razlikovaće se u zavisnosti od potreba zajednica na lokalu.
 
Aktivnosti se realizuju tokom godinu i po dana, počev od oktobra 2024. do decembra 2025. Ovaj poduhvat zamišljen je kao pilot projekat u nameri da izgradi održiv model obuke u oblasti društveno angažovanog umetničkog delovanja.
 
Poziv za učešće odnosi se na:
 
- trodnevni seminar u Beogradu od 11. do 13. oktobra 2024. (učesnicima su obezbeđena sredstva za autobusku kartu, smeštaj i hranu za vreme trajanja seminara;

- onlajn program vebinara sa inostranim umetnicima koji baziraju rad na saradnji sa zajednicom (početak 2025).
 
Uslovi za prijavljivanje:
 
Poziv se odnosi samo na inicijative/organizacije koje deluju van Beograda i Novog Sada.

Za učešće na seminaru se može prijaviti po jedan/a predstavnik/ca po inicijativi/ organizaciji.

Želja ULUS-a je da uključi ljude koji će biti zainteresovani za aktivno učešće i organizacije/ inicijative koje žele da služe potrebama zajednica.
 
Podnošenje prijave:
 
Prijave za učešće u projektu se podnose putem Formulara na ovom linku do 31. avgusta 2024.

Sa svim prijavljenim kandidatima/kinjama biće organizovani onlajn intervjui.

Za učešće će biti selektovano do 30 predstavnika inicijativa/organizacija iz deset lokacija van Beograda.

Kontakt za pitanja i više informacija: umetnik.sluzbenik@ulus.rs

Projekat se realizuje u okviru programske linije “Umetnost i zajednica” Debatno-istraživačkog programa ULUS-a, u saradnji sa Rachel Klipa (public art consultant, Picburg, SAD), a podržan je od ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Navedena mišljenja, nalazi i zaključci su mišljenje autora i ne odražavaju nužno stav ambasade SAD.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.