• Search form

01.08.2024 | 15:37

Borba za zemlju, prava i slobode na 58. Bitefu

Borba za zemlju, prava i slobode na 58. Bitefu

Od borbi zemljoradnika u Amazonu preko preispitivanja granica slobode u Boliviji do sudbina aktivista na Balkanu, 58. Bitef ugostiće od 25. septembra do 4. oktobra svetske produkcije koje hrabro preispituju sadašnjost i otvaraju vrata ka novoj budućnosti.

Bitef će u 58. izdanju, pod sloganom „Lepota (ne)će spasiti svet”, ugostiti odvažne predstave sa različitih meridijana, koje pokušavaju da daju odgovor na pitanje da li je lepota dovoljna za spasenje sveta izmučenog kapitalizmom, ekološkim krizama i drugim problemima kroz koje prolazi savremeno društvo, istakli su organizatori.

Predstava "Antigona u Amazonu“ gradskog pozorišta NTGent iz Belgije još jedna je produkcija u programu 58. Bitefa u kojoj se mitska i antička ženska figura iščitava i interpretira na nov i aktuelan način kroz preplitanje sa savremenim kontekstom. Čuveni švajcarski reditelj Milo Rau, dobro poznat Bitefovoj publici, završava tim radom svoju trilogiju koja reinterpretira antičke mitove.

Za potrebe rada na toj predstavi Rau sa svojim timom odlazi u Brazil, gde šume i prirodu proždiru kapitalizam i vatra i gde 1 odsto stanovništva poseduje čak 45 odsto zemlje. Predstava je realizovana upravo u saradnji sa najvećim (zemljo)radničkim pokretom bez vlasništva nad zemljom MST (Movimento dos Trabalhadores Sem Terra).

Četvoro izvođača na sceni i još mnogo učesnika, pripadnika starosedelačkih naroda Brazila, prisutnih kroz video-projekcije, rekreiraju priču Antigone smeštajući je u kontekst konkretnog događaja iz 1996. godine. Rau se sve vreme kreće između videa i odigravanja događaja uživo na sceni, između antičke drame i dokumentarnog materijala, između realnosti i fikcije.

Ta alegorijska predstava o borbi ljudi za dostojanstven život biće izvedena 2. i 3. oktobra na Sceni „Mira Trailović” Ateljea 212.

Projekat „Palmasola – zatvorsko selo“ Kristofera Frika u produkciji KLARA Teaterprodukcionen iz Bazela zasnovan je na višegodišnjem istraživanju jednog od najozloglašenijih zatvora na svetu, takozvanog zatvorskog sela Palmasola u gradu Santa Kruz de la Sijera u Boliviji.

Taj zatvor izgrađen je kasnih 1980-ih godina i u njemu trenutno živi više od 6.000 muškaraca i žena, od kojih je samo četvrtina zvanično osuđena. Frik i njegov tim jedina su umetnička trupa koja je do sada dobila dozvolu da provede neko vreme u Palmasoli, da razgovara sa zatvorenicima i drugim akterima tog specifičnog sistema i uopšte dokumentuje svoj boravak tamo, što je bila osnovna građa predstave.

Gledajući tu predstavu, u bliskom kontaktu sa izvođačima, bez mogućnosti distanciranja i opuštanja, gledaoci imaju priliku da donekle iskuse šta znači život u tom zatvorskom selu, ali i da na nov način sagledaju okolnosti spoljnog sveta u kojem žive i zakone opstanka u njemu koji možda i nisu toliko drastično drugačiji od onih u Palmasoli.

Lokacija izvođenja te predstave biće naknadno otkrivena, a za sada se zna da su na Bitefu predviđena dva igranja i to 1. i 2. oktobra od 20 časova.

Predstava "Pukotina” u režiji slovenačkog autora Jana Krmelja i u produkciji Mestnog gledališča ljubljanskog rađena je prema tekstu britanske autorke koja je za potrebe te izvedbe nazvana Rouz Selavi.

Spisateljica u uvodnoj napomeni svog teksta ističe da se predstava ne sme oglašavati pod njenim stvarnim imenom i stvarnim naslovom. Već tom naznakom daje se ključ čitanja ovog teksta koji se bavi sudbinom dvoje klimatskih aktivista koji su 2021. godine pronađeni mrtvi u svom stanu, a o čijim životima i smrti ne postoje nikakve informacije na internetu iako je, navodno, u pitanju dokumentarna priča.

Mladi reditelj Krmelj, koji je za režiju te predstave nedavno dobio prestižnu Borštnikovu nagradu, vešto se poigrava mnogostrukim značenjima i slojevima teksta, sve vreme se krećući između stvarnosti i fikcije, ličnog i političkog. U vremenu postistine i sveprisutnog nadzora, ova uzbudljiva predstava na promišljen način ogoljava mehanizme kontrole i otvara pitanja od ključnog značaja za trenutak u kom živimo.

Predstava „Pukotina” biće izvedena 1. oktobra na Sceni „Olivera i Rade Marković“ Beogradskog dramskog pozorišta.

Publika 58. Bitefa, kako je ranije već najavljeno, videće od 25. septembra do 4. oktobra u glavnom programu deset produkcija iz Nemačke, Francuske, Švajcarske, Bolivije, Brazila, Holandije, Belgije, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Generalni sponzor 58. Bitefa je 1664 Blanc, a pokrovitelji su Sekretarijat za kulturu Beograda i Ministarstvo kulture Srbije. Tradicionalno, podršku su pružili i Gete institut, Francuski institut i Delegacija Evropske unije. Partner i prijatelj Bitefa je i New Moment New Ideas Company, kreativna agencija festivala. Partneri su Generali osiguranje Srbija, Erste Bank a.d. Novi Sad, kao i Coca-Cola Hellenic Srbija.

*Naslovna foto: Antigona u Amazonu, Kurt Van Der Elst

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.