• Search form

10.07.2024 | 21:21

Retrospektiva Mire Brtke u Rimu

Retrospektiva Mire Brtke u Rimu

Retrospektivna izložba Mire Brtke “Budućnost je iza nas”, postavljena na hiljadu metara kvadratnih izložbenog prostora u Nacionalnoj galeriji moderne i savremene umetnosti u Rimu, prikazuje kapitalne radove iz opusa te umetnice - slike, skulpture, filmski rad i modni dizajn, kao i reprezentativan izbor njenih haljina.

Reč je o radovima u vlasništvu Fondacije Mira Brtka iz Beograda, a posetioci će moći da ih vide od 11. jula do 8. septembra.

Budućnost koja se već desila je kontekst koji sažeto ali uverljivo ilustruje raskošnu umetničku ličnost Mire Brtke za čije je celokupno stvaralaštvo bila od ključnog značaja Italija, odnosno preciznije Rim.

Multimedijalna, multidiciplinarna i multikulturalna umetnica aktivno je, nekada i istovremeno, stvarala u oblastima filmske i pozorišne režije, dramaturgije, scenografije, animacije, slikarstva, veza, vajarstva, kostimografije, modnog dizajna i umetničkog aktivizma.

Mira Brtka je završila studije režije na Akademiji za pozorište i film u Beogradu 1953. godine, a rad na filmu ju je doveo u Rim. Slikarstvom je počela da se bavi posredstvom animacije, a zatim upisala Akademiju lepih umetnosti u Rimu i diplomirala 1963. godine. Od početka je slikala apstraktno. Za kratko vreme realizovala je veliki broj izložbi tokom 1960-ih godina, a članstvo u internacionalnoj grupi “Illumination” je posebno obeležilo njeno slikarstvo, posebno uticaj mentora Nobuje Abea (Nobuya Abe).

Od poetike “posle enformela”, Mira Brtka transformisala je slikarski stilski izraz ka geometrizovanoj, plošnoj formi i dinamičnoj kompoziciji čistih tonova, i dalje, ka “Beloj slici” reljefne strukture, koja se transformiše promenom uslova osvetljenja i dinamikom senki. Paralelno stvarajući na relaciji Rim-Beograd, posvećuje se, pored slikarstva, filmskom radu, zatim kostimografiji, pa modnom dizajnu, a bojeni potez četkom menja tekstilnim formama i vezom, tehnikom koja je vezuje za njeno slovačko poreklo.

“Posvećivanjem skulpturi u poznom delu opusa Mira Brtka osvaja i trodimenzionalni prostor kroz svoj umetnički rad. Izložba prikazuje mesto i ulogu Mire Brtke na savremenoj umetničkoj sceni, u kontekstima italijanske, jugoslovenske, vojvođanske, srpske i slovačke umetnosti”, naveo je prof. Franko Purini (Franco) o njenom radu, dodajući da je nasledila “balkansko osećanje pripadnosti granici između Istoka i Zapada”.

“Živa granica koja je tokom vremena uvek izražavala kulturno posredovanje puno razmene, alternativnih jezika i konceptualnih vibracija…”, naveo je Purini.

Pored osnivača Fondacije Mira Brtka, Miroslava Rodića, kustosi izložbe su i Ludovika Rosi Purini (Ludovica Rossi Purini) i Anđelo Bukareli (Angelo Bucarelli).

Izložba “Budućnost je iza nas” predstavlja događaj kulturne diplomatije i deo je širokog programa inicijativa predviđenih Sporazumom o kulturnoj i obrazovnoj saradnji vlada Srbije i Italije, potpisanog 2012. godine.

Izložba je podržana od Ministarstva kulture Srbije, pokrajinske Vlade Vojvodine, poslovnog konzorcijuma iz Novog Sada i AIK Banke.

*Fotografije: Fondacija Mira Brtka

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.