• Search form

18.04.2014 | 15:48

Kampanja protiv Mantelove

Kampanja protiv Mantelove

Britanska autorka Hilari Mantel, dobitnica dva Bukera i niza drugih prestižnih nagrada za književnost, izložena je ovih dana izlivu mržnje u medijima zbog predavanja o komercijalizaciji atributa kralјevske vlasti kroz vekove.

“Pakost i mržnja su nam zamenili sve ono na šta se opirala prava sloboda. Izgleda da su se ozbilјne političke debate pretvorile u potok uvreda i banalnu hajku”, navela je Mantelova, opisujući svoje bojazni i stanje u kojem se našla posle javno održanog predavanja karakterističnog naslova “Kralјevska tela”.

Visokotiražni tabloid “Dejli mejl” uhvatio se za deo predavanja Mantelove o vojvotkinji od Kembridža Kejt Midlton, supruzi princa Vilјema, koji je izvađen iz konteksta. Književnica je optužena za inicijaciju “poražavajućeg otrovnog napada na vojvotkinju”.

“Smatram da je taj nivo javne rasprave potpuno bezobrazan. Ali da biste spoznali dokle može da ide taj bezobrazluk, treba da postanete objekat govora mržnje kojom se ta kampanja vodi”, navela je Hilari Mantel.

“Meri Bred je svojevremeno primetila da ukoliko se žena osmeli i izrazi svoje mišlјenje, odmah neizbežno postaje jurodiva, ali ipak to je najmanje od svih zala koja je mogu očekivati. Sad sam se ja s tim suočila”, dodala je Mantelova, navodeći da se plaši zbog toga što “lјudi uzimaju tu buru trivijalne zlonamernosti kao neku vrstu slobode”. “Pa zašto će nam onda prava sloboda?”, upitala je ona.

Prema njenom mišljenju, podlosti i mržnje zamenile su građanske aktivnosti, društevnu odgovornost, ozbilјne političke debate i druge vidove demokratskog aktivizma.

Drugim rečima, zloba je zamenila sve ono na što se opire prava sloboda.

“Žao mi je što je lјudima potrebna sloboda samo zato da bi mogli govoriti gadosti”, napisala je na svom sajtu proslavlјena, a ogorčena britanska spisatelјica.

Hilari Mantel autorka je desetak romana, među kojima se izdvajaju “Vučje leglo” i “Leševe na videlo”, za koje je dobila nagradu Men Buker.

Prvi put u istoriji te nagrade, nagrađene su dve knjige iz istog serijala.

Za roman “Leševe na videlo” dobila je i nagradu Kosta za najbolju knjigu 2013. godine.

Branko Rakočević

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.