• Search form

16.09.2016 | 11:21

Umetnost važna, ali nedovoljna

Umetnost važna, ali nedovoljna

Izložba “Umetnost je važna. Ali nije dovoljna” sa radovima  umetnika i umetnica sa prostora bivše Jugoslavije, koje povezuje propitivanje svakodnevne realnosti na različitim nivoima, biće otvorena 16. septembra u Centru za savremenu umetnost u Celju, a rezultat je istraživačkog rada kustoskinje Mirjane Dragosavljević u okviru rezidencijalnog boravka u tom gradu u Sloveniji.

Na izložbi učestvuju: Nika Autor, Jure Cvitan, Artan Hajrullahu, Maja Hodošček, Robert Hutinski, Davor Konjikušić, Bojan Krivokapić & KURS, Bojan Mrđenović, Mark Požlep, Danilo Prnjat, Ivana Smiljanić i Igor Sovilj.

Prema navodima kustoskinje Mirjane Dragosavljević, uloga umetnosti na prostoru bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije poslednjih nekoliko decenija doživela je transformaciju, paralelno sa procesima tranzicije novonastalih država iz socijalizma u kapitalizam. Države se sve više povlače iz finansiranja umetnosti, a istovremeno se neguju i razvijaju preduzetnički modeli, poput kulturnih industrija, komercijalnih izlagačkih prostora i manifestacija i slično, a jedan od glavnih ciljeva lokalnih kulturnih politika postaje formiranje umetničkog tržišta po ugledu na svetske centre.

“Događa se komodifikacija umetničkog rada, društvena uloga koju bi umetnost trebalo da ima sve više nestaje, a istovremeno se zagovaraju entuzijazam kao osnovna motivacija za rad i finansijska samoodrživost koje najčešće vode u (samo)eksploataciju i reprodukovanje postojećeg sistema, bez ikakvog pomaka u poboljšanju uslova umetničke produkcije”, navela je Mirjana Dragosavljević, koja je osmislila izložbu na osnovu istraživačkog rada u okviru međunarodnog kustoskog rezidencijalnog programa AIR CELEIA u Celju.


  Nika Autor, Solidarnost

Jedna od ideja izložbe je da propita koja je uloga umetnosti u društvu, pogotovo u trenutku velikih finansijskih i političkih kriza, ratova, izbeglištva, repatrijarhalizacije i retradicionalizacije društva, sa fokusom na lokalne situacije i transformacije ovih prostora u poslednjih osamdesetak godina.

Gotovo nijedan umetnički rad na izložbi, međutim, ne bavi se eksplicitno institucijom umetnosti i u tom smislu ne postoji jedna tema izložbe, već su radovi tematski raznovrsni, a ono što ih vezuje jeste propitivanje i bavljenje svakodnevnom realnošću na različitim nivoima.

Mirjana Dragosavljević napominje da se ne radi o poređenju koncepta umetnosti radi umetnosti (l'art pour l'art) i društveno angažovane umetnosti, niti je cilj pružanje argumentacije u korist bilo koje od te dve opcije, budući da ponekad visoko estetizovano delo može snažnije reflektovati određeni društveni problem nego što to čine izrazito angažovani radovi i akcije, i obrnuto. Radi se o tome, kako je dodala, da prostor izložbe predstavlja javni prostor, odnosno mesto susreta ljudi, radova, ideja, emocija itd.

Namera izložbe je da kroz odnose koji se kreiraju u procesu produkcije i izlaganja bude medijator “između partikularnosti i univerzalnosti, javnog prostora i aktivističkih strategija, mreža i pojedinačnosti”, kao što sugeriše Simon Sheikh govoreći o nepohodnosti povezivanja, poređenja i posredovanja između prakse i teorije, jer: “Umetnost je važna, svakako, ali umenost nije dovoljna” (Simon Sheikh, Representation, Contestation and Power: The Artist as Public Intellectual).

Izložba će biti otvorena uz javno vodjenje, u prisustvu i uz učešće kustoskinje i većine umetnika.

Za 17. septembar u 11 sati u Likovnom salonu najavljen je razgovor sa umetnicom Ivanom Smiljanić povodom njene instalacije "Zapamtićeš ti mene", uz učešće aktivistkinje lokalne ženske organizacije Katje Matko.

Realizaciju izložbe su omogućili Zavod Celeia - Centar za savremenu umetnost Celje (Center sodobnih umetnosti Celje), Ministarstvo kulture Slovenije i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Izložba će biti otvorena do 23. oktobra.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav