• Search form

14.07.2016 | 11:04

Fotografska scena Graca

Fotografska scena Graca

Muzej savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu predstvalja od 14. jula izbora fotografija umetnika iz Graca, okupljenih u projektu photo_graz koji je od 2006. godine posvećen proaktivnom i kontinuiranom predstavljanju i promociji scene savremene fotografije u tom gradu i Štajerskoj oblasti.

Samostalni fotografi i grupe pozivaju se da dostave najnovije radove na bilo koju temu za izložbe na bijenalu. Uspostavljanje kontakata i umrežavanje omogućuju katalozi sa informacijama o izlagačima, koji se izrađuju za izložbe u okviru projekta photo_graz.

Izložba “photo graz selection” u MSUV prikazuje raspon radova 27 autora, pokazujući raznolikost fotografske scene Graca i načina rada različitih starosnih grupa umetnika, kao i njihovih trenutnih tema i ličnih pristupa. Izložba pokriva širok opseg - od načina prihvatanja i razumevanja istorije, do problema identiteta, raznih promena u značenjima, kritike medija, savremene problematike i društva, kao i kritički osvrt na samu fotografiju kao medij. Kroz fotogram, analogni medijski format i digitalnu fotografiju, kao i eksperimente u obradi i manipulaciji slike, fotografije mobilnim telefonom, mapiran je kompletan tehnički spektrum, naveo je MSUV povodom izložbe čiji je koncept osmislio Gerhard Gros.

   Anais Horn

Na izložbi učestvuju umetnici: Kiti Akerman, Maks Aufišer, Jorg Auzinger, can`t.mar. CORONA, Noemi Konesa, G.R.A.M, Anais Horn, Kristijan KRI Kamerhofer, Markus Kerer, Klaudija Klučarić, Renata Kramer, Kristijan Lap, Branko Lenart, Urlike Nojbauer, Bernd Oberdorfer, Zita Obervalder, Klaus Pihler, Nikol Pruč, Robert V. Sakl-Kar Sagostin, Franc Satler, Gregor Šlate, Bernd Ziber, Gerhard Skrapits, Lea Tic, Veronika Cekova, Andreas Vormajr i cvajntopf.

   Branko Lenart

   Klaus Pihler

Grac, drugi najveći grad u Austriji i glavni grad oblasti Štajerska, razvijao se kao centralno mesto stvaranja i širenja napredne fotografije još od 50-ih godina 20. veka - više nego što je u to vreme to bio glavni grad Austrije, Beč. Glavni akteri su značajno doprineli uspostavljanju fotografije kao umetničkog izraza u Austriji, stvarajući važne institucije (Camera Austria) i utičući na mlađe generacije u školama fotografije u Gracu. Kroz ovu tradiciju, kao i značajne međunarodne umetničke festivale, kao što su Trigon (1963-1995) i Steirischer Herbst (od 1968), Grac je postao plodno tle za napredak savremene fotografije i umetnosti.

    Nikol Pruč

Izložba će biti otvorena u MSUV do 31. jula, a realizovana je uz podršku Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda.

(SEEcult.org)

Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.