• Search form

16.07.2017 | 23:42

Ostavka Škuleca u SULUV-u

Ostavka Škuleca u SULUV-u

Umetnik Rastislav Škulec podneo je neopozivu ostavku na mesto predsednika Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), uz obrazloženje da ne može više da ulaže energiju i vreme na rešavanje problema sa kojima se suočava SULUV, a koji su od početka godine, kada je stupio na dužnost, ostali isti.

Za novog predsednika SULUV-a izabran je Goran Despotovski, saopštilo je to udruženje 16. jula.

Škulec je 4. jula podneo ostavku, navodeći u obrazloženju Predsedništvu, Umetničkom savetu i članstvu SULUV-a da ga situacija u kojoj se nalazio kao predsednik tog udruženja sve više odvlačila od njegovog osnovnog životnog opredeljenja - umetnosti.
 
“Naime, slika prihoda i rashoda je takva kakva je i ja tu ne mogu ništa da promenim, mada sam se svojski trudio. S druge strane, ne želeći da ikome išta prebacujem, imam subjektivan doživljaj da se do sada nismo svi pođednako udubili u problem funkcionisanja Udruženja, stoga sam insistirao na podvlačenju crte i svođenju računa”, naveo je Škulec, dodajući da je angažman u SULUV-u ostavio posledice po njegov privatni i profesionalni život, koji mu je lično presudan.

“Ovih prethodnih šest meseci je iz temelja preokrenulo moj život i oduzima mi previše energije i vremena. Nažalost, energija i vreme koje sam utrošio na Udruženje je obrnuto proporcionalno rezultatima koji se ni malo nisu promenili. Mi smo i dalje u istim problemima kakvim smo bili u januru kada sam stupio na dužnost. Pošto ja sebe ne vidim kao Deus ex maćina, osobu ili silu koja se iznenada pojavljuje i rešava stvari, više puta mi je prošla kroz glavu ideja da se svega ovoga rešim, jer me situacija u kojoj se i sam nalazim, kao predsednik Udruženja, sve više odvlači od mog osnovnog životnog opredeljenja. Kao i u svim ranijim situacijama kada je moje delovanje kao umetnika ugroženo između angažmana koji ugrožava umetnost i same umetnosti - biram ono drugo. Ja sebe ne vidim prvenstveno kao društvenog radnika ili aktivistu, čak ni kao pedagoga mada se time bavim trideset godina .Ono što sam ja u osnovi je nešto sasvim drugo. To drugo je ovih šest meseci bilo ugroženo. Bio sam spreman da deo života posvetim drugima na svoju sopstvenu štetu, ali samo pod uslovom da se neke stvari promene na bolje”, naveo je Škulec.

Škulec je zatražio od Predsedništva da odmah donese odluku o prihvatanju njegove ostavke, te da preduzme potrebne zakonske obaveze prema APR, Erste banci, Gradskom sekretarijatu za kulturu, Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, odnosno obavesti ih o prestanku njegove funkcije.

Škulec je zatražio da to bude učinjeno najkasnije do 7. jula, jer posle toga dana neće biti u prilici da potpisuje bilo kakve papire, budući da neće da preuzima bilo kakve obaveze prema Udruženju kao predsednik, ali i zato što ni fizički neće biti u prilici da to učini, jer neće biti u Srbiji posle 10. jula.

Predsedništvo SULUV-a je na sastanku 11. jula, kojem su prisustvovali Maja Erdeljanin, Zoran Pantelić i Danica Bićanić, prihvatilo ostavku Škuleca na mesto predsednika i zakonskog zastupnika, kao i na mesto člana Predsedništva SULUV-a. Odlučeno je i da se u saziv Predsedništva pozove prvi sledeći član koji je predložen i izglasan na izbornoj Skupštini SULUV-a, a to je Despotovski, koji je jednoglasno i izabran za novog predsednika i zakonskog zastupnika tog udruženja.

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću