• Search form

13.12.2017 | 10:58

11. Festival nauke

11. Festival nauke

Festival nauke u Beogradu biće održan od 14. do 17. decembra na Beogradskom sajmu, a u 11. izdanju nudi više od 50 postavki i četiri izložbe, uz učešće više od 60 naučnih i obrazovnih institucija i više od 700 naučnika, među kojima je i više od 50 iz inostranstva.

Svet interaktivnih postavki “Nauka bez prestanka” dočekaće posetioce svih uzrasta sa originalnim naučnim izazovima. Zaljubljenici u životinje moći će da se upoznaju sa najvećom zvezdom iz sveta dinosaurusa, zavire u najužurbaniju i najmanju metropolu na svetu, a saznaće i koji je to najpoznatiji svetski putnik koji našu planetu obiđe za 80 dana. Šta se dešava našem telu prilikom čeonog sudara automobila posetioci će moći da otkriju u jedinstvenom simulatoru, a biće u prilici da na licu mesta savladaju i korake prve pomoći. Spojem tehnologije, nauke i istorije, ovdašnja arheološka prošlost dobiće raskošan novi život u virtuelnoj stvarnosti i to u godini u kojoj Arheološki intitut SANU obeležava 70 godina postojanja.

Oni koji su naklonjeniji svetu računara videće na očiglednim primerima koliko se neverovatno uvećala brzina protoka informacija na internetu od njegovog nastanka do danas i koliko je olakšano preuzimanje omiljenih sadržaja sa neta. Premeštajući priču o pokretu i brzini u svet prirode posetioci će moći da se oprobaju – jedan na jedan - u jedinstvenoj trci u kojoj će pokušati da prestignu jednu sasvim prosečnu žirafu ili pak da pobegnu od medveda. U duhu naučnih izazova, oni najznatiželjniji moći će da provere da li samo uz pomoć sopstvene energije i našeg naučnog bicikla mogu da osvetle svoju sobu, spreme sebi ukusan obrok ili dopune svoj mobilni telefon, najavili su organizatori.

Generalni sponzor Festivala nauke, Naftna industrija Srbije, otkriće posetiocima zbog čega je nafta i dalje nezamenljiva u savremenom načinu životu, kao i to na osnovu kojih zakona fizike uz malu pomoć goriva rade naša omiljena prevozna sredstva.

Posetioce očekuju i spektakularni eksperimenti sa originalnim, eksplozivnim i gostima iznenađenja.

Centralna tema ovogodišnjeg festivala jeste pokret, pa je tako i jedna od najvažnijih novina upravo naučni poligon koji nosi to ime Nauka u pokretu. Ta zona sa interaktivnim postavkama nateraće posetioce da razmišljaju o pokretu, a njegovim spojem sa naukom pokazaće posetiocima da iza poluga, cirkuskih veština, košarke, mačevanja i drugih sportova i našeg tela stoji fizika, hemija, medicina, odnosno nauka.

Najbolji osnovci i srednjoškolci Srbije, prikazaće svoje ideje u zoni Ekspertinejdžeri, gde ce njihove nesvakidašnje naučne postavke iz oblasti matematike, fizike, robotike, programiranja, hemije, pa cak i psihologije biti dostupne posetiocima naučne postavke iz oblasti matematike, fizike, robotike, programiranja, hemije.

Mala zona će najmlađe posetioce festivala provesti kroz svet nauke uz njihovom uzrastu prilagođene eksperimente, igre i vežbe inspirisane kako našom planetom, tako i celim svemirom.

Naučno-fantastična bina ugostiće naučnike i naučne komunikatore iz celog sveta. Iz SAD - zemlje partnera Festivala nauke, dolazi Stiv Vulf, čovek bez čijeg poznavanja nauke ne bi postojale brojne (ne)moguće misije u holivudskih filmovima. Francusku predstavlja trupa La Belle Apocalypse koja će uz pomoć fizičara objasniti kako nastaju cirkuske tačke od kojih zastaje dah. Poljski tim Heweliusze Nauki tražiće tajne naučne agente, dok će Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu na originalan način spojiti svet nauke sa omiljenim filmskim ostvarenjima i raskošnom filmskom muzikom.

O tome šta čini savršen šut na koš za tri poena, koje zakone fizike nikako ne smemo da prekršimo dok smo u kuhinji i kako će izgledati okršaji bakterija i antibiotika u bliskoj budućnosti, biće reči na još jednom festivalskom novitetu – Maloj naučnoj bini koja će ugostiti brojne domaće naučnike i pokrenute razgovore, jedna na jedan, o nizu zanimljivih i važnih naučnih tema.

Festival će svečano otvoriti ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević, direktorka Festivala nauke Ana Petrović, glavna programska koordinatorka 11. Festivala nauke dr Aleksandra Patenković i naučni komunikator iz Holivuda Stiv Vulf.

Festivalske karte po ceni od 450 dinara mogu se kupiti na prodajnim mestima Eventima u celoj Srbiji, a tokom trajanja manifestacije, pored pomenutih prodajnih mesta, karte će moći da se kupe i na samoj lokaciji – Beogradskom sajmu. Karta važi za jedan festivalski dan u halama 7, 8 i 9, kao i za halu 5, u kojoj je smeštena eksplozivna Naučno-fantastična bina.

Za decu do pet godina, uz pratnju roditelja ili staratelja, ulaz je besplatan.

Generalni sponzor Festivala nauke petu godinu zaredom je NIS, a deveti put zaredom prijatelj manifestacije je kompanija mts.

Suorganizator manifestacije je Beogradski sajam, a zemlja partner je američka ambasada.

Podrška festivalu su Centar za promociju nauke, Austrijski kulturni forum, Ambasada Izraela i Francuski institut.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.